Ezért kaparhat a torok - íme a válaszok

Bár a pollenek idén hamarabb érkeztek, nem csak a szénanátha okozhat kaparó érzést a torokban.

2024. április 12., 18:54

Szerző:

Hiába a jó idő, a tél nem múlik el nyomtalanul, ha a náthás tüneteket nem megfelelően kezeltük. A túlzásba vitt orrspray használat szövődményeként és az elhanyagolt orrdugulás miatt egyaránt elhúzódó panaszaink jelentkezhetnek. A krónikus arcüreggyulladás következtében fellépő hátsó garatfali csorgás miatt úgy érezhetjük, hogy gyakran kapar, fáj, vagy gombócérzés van a torokban. Ahhoz, hogy elmúljon, a kiváltó okot kell kezelni, ezt pedig fül-orr-gégészeti kivizsgálás során lehet meghatározni - írja torok problémái kapcsán az Egészégkalauz.

Dohányzás

Évszaktól független torokfájást, kellemetlen kaparó érzést, krákogást okozhat a dohányzás. Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a füst belélegzése irritálja a torok felületét borító érzékeny nyálkahártyát. A dohányzás közben a forró, száraz levegő és a toxikus vegyszereknek a dohányfüstben való belélegzése krónikus gyulladást képes előidézni a nyálkahártyán, emiatt a rendszeresen dohányzó embereknek olyan torokfájása lehet, amely tartósan nem szűnik meg.

Tartós orrdugulás

Nem önmagában az állandó orrdugulás az, ami a torokfájást okozza, hanem a szájlégzés. Ha az orrlégzés gátolt, akkor szájon át vesszük a levegőt. Ez nappal sem kellemes, de ha az egész éjszakát így töltjük, akkor alvás közben úgy kiszáradhat a torok, hogy reggelre torokfájás jelentkezik. Ilyen esetben a tartós orrdugulást kiváltó okot kell megkeresni és kezelni ahhoz, hogy a torokfájás is elmúljon.

Reflux

A reggeli torokfájás kapcsán még egy tényezőt meg kell említeni, ez pedig a reflux. Sokan szenvednek attól, hogy a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik. Ez akár egészen a garatig feljuthat, különösen fekvő helyzetben, így irritálva az érzékeny nyálkahártyát, amit az érintettek torokfájásként érzékelhetnek. A reggelenként jelentkező torokfájás mellett refluxra utalhat az égő érzés a mellkasban, rossz szájíz, kellemetlen lehelet, gombócérzés a torokban és a tartós rekedtség, köhögés is – írja a lap.

Rossz hír az allergiásoknak: berobbant az allergiaszezon

A jó idő beköszöntével berobbant az allergiaszezon is. Ez nyilván nem jó hír az allergiásoknak, ráadásul átmenetileg gyógyszerhiány is kialakulhat.

Lehet sokan örülnek neki, hogy hamarabb kopogtatott be a jó idő, de így az allergiások egy elég durva szezonra készülhetnek. Az sem kizárt, hogy sok új beteg fog megjelenni – írja a Femina.

Enyhe tél, melegebb tavasz, nem csoda, hogy a szunnyadozó természet is jóval hamarabb ébredt fel. A fák pollenjei legalább egy hónappal előbb és nagyobb mennyiségben kerültek a levegőbe.

Az allergiaszezon kezdetén sokan szenvednek a pollenek és egyéb allergének okozta kellemetlen tünetektől, sőt, lehet egyre többen lesznek.

Ha az allergiás tünetek súlyosak, vagy már nagyon zavaróak, érdemes allergológushoz fordulni, aki segíthet az allergének azonosításában és személyre szabott kezelési terv kidolgozásában.

Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a pollenszezon elérte a csúcsot. Pedig ilyenkor még nem szoktak előjönni a tünetek, de hamarabb kopogtatott a tavasz.

(Kiemelt kép: SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / AFP)