Térdprotézis-műtét: mit kell tudni a felkészülésről és az utókezelésről

A térdprotézis-műtét szó hallatán sokaknak egy drasztikus, hosszú lábadozási és rehabilitációs idővel járó beavatkozás jut eszükbe. Ma már viszont az olyan modern megoldásoknak köszönhetően, mint a robotasszisztált műtétek és a személyre szabott, egyedileg készített sablonok, közel sem erről van szó. De azért egy ilyen jellegű műtét előtt mindezek ellenére is szükség van némi felkészülésre, majd később utókezelésre. Nézzük, pontosan mivel célszerű számolnunk!

2023. július 24., 06:00

Szerző:

Hogyan készüljünk?

A műtétre való felkészülés szempontjából mindegy, hogy időskori porckopás vagy egy baleset miatt kapunk térdprotézist, és alapvetően az sem számít, hogy milyen típusú kerül beültetésre. A megelőző gyakorlatok minden esetben elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres és minél gyorsabb legyen a gyógyulás, illetve hogy elkerülhessük a szövődményeket.

Először is, minden térdprotézis-beültetés előtt alá kell vetnünk magunkat egy sor vizsgálatnak, amelyek között van teljes labor, góckutatás és aneszteziológiai konzultáció is. Már a műtét tervezésekor érdemes elkezdeni odafigyelni az egészséges testsúly elérésére, amelynek az egyik kulcsa a helyes táplálkozás. A túlsúly ugyanis kockázatokat hordoz magában a műtét szempontjából, de a felépülést is nehezíti. Talán apróságnak tűnhet, de lényeges az is, hogy mennyire hidratált a szervezetünk: ügyeljünk arra, hogy a beavatkozás előtt huzamosabb időn át minden nap igyunk meg legalább 2,5-3 liter vizet vagy gyógyteát, cukor nélkül!

Ahhoz, hogy mihamarabb visszanyerhessük a műtét előtti életünket, kulcsfontosságú az izomzatunk felkészítése is, hiszen ez lesz a gyenge térdízület elsőszámú támasza a beavatkozást követően. Ilyenkor tehát érdemes eljárni az orvos által kijelölt gyógytornára.

Ha pedig egy másik aspektusból is megnézzük a kérdést, a műtétre mentálisan és lelkileg sem árt tréningezni magunkat. Szoktassuk magunkat a gondolathoz, hogy sok lemondással és apró-cseprő problémával járnak majd a műtétet követő első napok, de ez a „szükséges rossz” ahhoz, hogy visszatérhessünk a fájdalommentes élethez. Ami pedig a gyakorlati oldalt illeti, gondoskodjunk segítségről az első napokra, szerezzünk be előre mindent, amire ebben az időszakban szükségünk lehet!

Mire ügyeljünk a műtét után?

Azt gondolhatnánk, hogy a műtét után szigorú ágynyugalomra leszünk ítélve, de ez közel sem így van. Már a kórházban megkezdődik a rehabilitáció egy gyógytornász segítségével, aki segít a felállásban és az első lépések biztonságos megtételében, illetve betanítja nekünk a szükséges gyógytornát. Emellett kérhetünk tőle segítséget a segédeszközök használatához is. Azt ezt követő szakaszban továbbra is rendszeresen mozgatnunk kell az ízületet, akár passzív térdmozgató készülékkel is, hogy enyhítsük a merevséget és csökkentsük a fájdalmat. Mindehhez persze kitartásra és együttműködésre lesz szükségünk – csak ezekkel felvértezve lehetünk igazán eredményesek.

Az operáció után helyileg is segíthetjük a gyógyulást, illetve enyhíthetjük a fájdalmat. Sokaknál beválik például a térd hűtése kompressziós terápiás készülékkel. Emellett gyógyszereket is bevethetünk, a posztoperatív fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmények nagy segítségünkre lesznek.

Mindezek és előzetes ismereteink alapján talál félelmetesnek hangozhat a térdprotézis-műtét, de ne feledjük: ma ez már közel nem olyan drasztikus beavatkozás. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a műtét után 48 órával már hazamehetünk, és otthon folytathatjuk a lábadozást, hogy néhány héttel később visszatérhessünk a régi, fájdalommentes életünkhöz.

(x)

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.