Íme az 3 szuperétel, ami segíthet a szorongás leküzdésében

Ha szorongással küzd, akkor a megfelelő étrend kialakítása óriási változást hozhat az életébe. Íme a szuperételek, amik a segítségére lehetnek. 

2024. október 17., 14:25

Szerző:

Bármennyire is hihetetlen, de egy rosszul kialakított étrend bizony negatívan befolyásolhatja az egészséget, sőt akár szorongáshoz is vezethet. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, érdemes arra törekedni, hogy kiegyensúlyozott legyen a táplálkozása, a menüjében pedig többnyire egészséges és tápláló ételek kapjanak helyet. Összeállításunkban most mutatunk 3 olyan szuperételt, ami nagyszerűen segíthet a szorongás leküzdésében. 

Tojás 

A tojás sok szempontból remek összetevője az egészséges étrendnek, ráadásul az idegrendszer működését is támogatja a benne található kolinnak és lecitinnek hála. Szóval egy rántotta vagy tükörtojás reggelire nem csak a fehérjetartalom miatt nyerő választás, hanem azért, mert ez a sokoldalú finomság a szorongást is ellensúlyozza. 

Dió 

A dió nemcsak egy sima nassolnivaló, hanem a szorongás ellen is hasznos táplálék. A benne található omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladás szintjét a szervezetben, így pedig a szorongás leküzdésében is partner lehet. A dió továbbá nagyszerű cink forrás, ami szintén elengedhetetlenül fontos az immunrendszer egészsége és az idegek számára. Azt például tudta, hogy félelem hatására csökken a cink szintje a szervezetben? Szóval, ha mondjuk horrort néz szerencsés ötlet lehet, ha közben diót vagy egyéb más cink forrást, kesudiót vagy éppen tökmagot rágcsál. 

Alma 

Napi egy alma az orvost távol tartja – mondják, de az alma nem csak az egészség megőrzésében játszik hatalmas szerepet. Az alma ugyanis jelentősen csökkentheti a gyulladások kockázatát a szervezetben, így végső soron a közérzetre is pozitív hatással van. Szóval, ha úgy érzi egy kicsit szorong, akkor csak rágcsáljon el egy almát és perceken belül garantáltan jobban érzi majd magát.  

 

Kávé helyett tea 

Bár ez nem étel, de azért fontos megemlíteni. Ha ön is kávéfüggő, a reggeleit pedig el sem tudná képzelni koffein nélkül, ugyanakkor sokszor érzi, hogy a fekete ital elfogyasztása után egy kicsit ingerült, akkor jó ötlet lehet kipróbálni inkább a teát. A teában található L-teanin ugyanis nyugtatja a központi idegrendszert, a kávéban ellentétben pedig nem vált ki szorongást, vagy dobogtatja meg a szívet. 

(Forrás: wmn.de, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)