Komolyabb betegség is állhat a szájszag mögött

Nemcsak a rossz szájhigiénia lehet a szájszag oka, ezért érdemes figyelni az intő jelekre. 

2024. június 6., 13:26

Szerző:

A szájszag sok ember életét keseríti meg, annak ellenére, hogy mindent megtesznek ellene. A kellemetlen tünet mögött viszont nemcsak a ritka vagy rossz fogmosás állhat, hanem számos anyagcsere-betegség is – olvasható az Egészségkalauz cikkében. Az anyagcsere, azaz a táplálék lebontása során az emésztőrendszer cukrokká és savakká bontja le a táplálékot. Az anyagcserezavarok viszont megzavarják ezeket a természetes kémiai reakciókat és bizonyos anyagok felhalmozódását okozhatják, amik rossz lehelethez vagy szájszaghoz vezetnek. 

A szájszag oka többféle betegség is lehet

A különféle szagú leheletek mögött eltérő betegségek állhatnak. Így a halszagra emlékeztető leheletért a TMA nevű betegség a felelős. A betegségben szenvedők szervezete nem tudja lebontani a trimetilamin nevű vegyületet bizonyos élelmiszerekből. Így a trimetilamin felhalmozódik, és szagot okoz. A káposztaszagú leheletért a MAT1A, GNMT vagy AHCY gének mutációja, az úgy nevezett hipermetioninémia a felelős. Ilyenkor a beteg nem tudja lebontani a vérben lévő metionin nevű aminosavat.

Rossz leheletet tud okozni a kezeletlen cukorbetegség is, amikor a magas glükózszint a káros baktériumok elszaporodását is okozhatja. A szervezet glükóz helyett zsírt kezd el égetni, közben pedig ketonok szabadulnak fel, amik a szájszagot okozzák. Ilyenkor rögtön orvoshoz kell fordulni, mert a tünetek diabéteszes ketoacidózisra utalhatnak, ami életveszélyes állapot. A keserű szájíz és lehelet mögött veseelégtelenség is lehet, amit a felhalmozódott ammónia okoz. Az erős, dohos szagú leheletet pedig májbetegség okozhatja, mivel ilyenkor a máj nem szűri ki a mérgező anyagokat. 

 

Megoldás szájszag ellen

Ha a fent említett rossz lehelet ellen segíthet, a szagot okozó ételek fogyasztásának csökkentése, a probiotikus és prebiotikus kezelések alkalmazása és a vízfogyasztás növelése. De ha a rossz lehelet sokáig fennáll, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Szerencsés esetben viszont nincs anyagcsere-probléma a háttérben, hanem csak a rossz foghigiénia tehet róla. 

Ami ellen hatásos módszer a következő néhány tanács betartása: naponta legalább kétszeri fogmosás, a fogmosást megfelelő ideig és megfelelő technikával végezze, a nyelvét is alaposan tisztítsa meg a fogmosások alkalmával, használjon fogselymet és fogköztisztítót, kiegészítésként pedig öblögessen alkoholmentes szájvízzel. És járjon rendszeres fogászati ellenőrzésre, hiszen a fogkő, az ínybetegségek és a fogszuvasodás is okozhat kellemetlen leheletet. 

 (Kép forrása: Pixabay)