Fenséges rizsfelfújt – fahéjjal, lekvárral vagy vaníliakrémmel az igazi
A rizsfelfújt elkészítése egyáltalán nem bonyolult, a tökéletes arányokat és a lassú főzést betartva el sem lehet rontani.
A rizskoch vagy más néven rizsfelfújt egy igazi ínycsiklandó finomság. Aki azt mondja, hogy nem szereti a rizst, az nagy valószínűséggel még nem találta meg hozzá azt a receptet, amit bármikor szívesen elkészít. A rizs gazdag makro- és mikrotápanyagokban, és változatosan elkészíthető. Ehetjük sósan főzve, adhatunk hozzá zöldségeket, húsokat, azonban desszertként is kiválóan hasznosítható.
A rizskoch története több száz évre nyúlik vissza, és számos kultúrában megtalálható. Az ókori időkben a rizs fogyasztása Ázsiában, különösen Kínában és Indiában terjedt el. Az első rizskoch-szerű ételre vonatkozó feljegyzések a középkorból származnak, az arab konyha híres a rizsből készült ételekről, és valószínűleg a rizskoch is innen származik.
Rizsfelfújt
Hozzávalók:
- fél liter tej
- 150 g rizs
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kevés só
- 1 evőkanál vaj
- 4 tojás
Első lépésként mossuk meg a rizst hideg vízben, majd szűrjük le. Egy lábasban forraljuk fel a tejet, de csak közepes lángon, nehogy megégjen. Nem kell megvárni, hogy bugyogjon, ha már gőzölög, adjuk hozzá a rizst, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a sót. Kis lángon főzzük 30-40 percig, vagy amíg a rizs megpuhul és a tej besűrűsödik. Ezután levehetjük a tűzről, adjuk hozzá a vajat, ettől lesz krémesen lágy. (Ha kedveljük, mazsola is mehet bele.) Ha szeretnénk igazán habkönnyűvé tenni, akkor tegyük bele a négy tojássárgáját, majd a habbá vert fehérjét. 180 fokos sütőben sütve 25 perc alatt készül el.
Őrölt fahéjjal, barack lekvárral, mézzel vagy kakaóporral is kínálhatjuk.
Ha szeretnénk fokozni az élvezetet, főzés nélküli vanília pudinggal tehetjük még élvezetesebbé ezt a mesés desszertet.
A rizskoch a világ számos országában kedvelt és elterjedt édesség. Nem csoda, hogy az európai konyhában is megtalálható, és különböző változatokban készül. Például Olaszországban a rizskochot risotto al latte néven ismerik, és gyakran citromhéjjal vagy narancshéjjal ízesítik. Németországban a rizsfelfújtat Milchreis néven ismerik, és gyakran meglocsolják gyümölcsössel vagy vaníliás mártással.
A rizskoch népszerűsége részben annak köszönhető, hogy egyszerűen elkészíthető és megfizethető alapanyagokból áll. Az édes és krémes íze, valamint a lágy textúrája miatt sokak számára vonzó desszert.
A rizsfelfújt emellett azon ritka ételek egyike, amely az iskolai menzától kezdve a családi ebédeken át az éttermekig mindenhol nagy sikert arat.
(Kép forrása: Pinterest)