A szem apró változásai is jelezhetik a rák kialakulását

A rák akár a szemeket vagy azok környékét is megtámadhatja.

2024. május 29., 12:49

Szerző:

Bár nem tartozik a leggyakoribb daganatos betegségek közé, de a rák a szemeket sem kíméli: esetenként a test ezen pontján is kialakulhat – ahogyan arra a Cancer Research UK is felhívja a figyelmet.

Felismerését nehezíti, hogy a tünetek kezdetben sokszor nem feltűnőek, így a páciensek már csak a betegség előrehaladott fázisában fordulnak orvoshoz, valamint az is sok nehézséget okoz, hogy sokan nem feltételezik, hogy ilyen súlyos betegség támadhatja meg a szemüket.

A mielőbbi diagnosztizálás azonban rendkívül fontos, ugyanis a legtöbb daganatos betegséghez hasonlóan ennél a ráktípusnál is igaz, hogy minél korábbi stádiumban kezdődnek meg a kezelések, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Ehhez azonban a rendszeres szűrővizsgálatokon kívül arra is szükség van, hogy mindenki tisztában legyen azzal, milyen szokatlan tünetek esetén kell orvoshoz fordulni – a szakemberek ebben szeretnének segítséget nyújtani.

A rák ezekkel a tünetekkel jelenik meg a szemek környékén

A daganatos betegséget nem ritkán egy rutin szemvizsgálat során fedezik fel, így a szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A rákos megbetegedésekhez a legtöbben erős fájdalmakat társítanak, a szemrák azonban csak ritka esetekben jár direkt fájdalommal. A teljes vagy részleges látásvesztés, illetve a sokaknál előforduló homályos látás hátterében azonban akár ez is állhat.

Egyeseknél perifériás látásvesztés következhet be, ami zavaró lehet a mindennapi tevékenységek során, ám annyira még nem kellemetlen, hogy a páciensek azonnal segítséget kérjenek – éppen ezért annyira veszélyes a betegség.

A szemirritációt, a szemek kivörösödését vagy a gyakori kötőhártya-gyulladást általában allergiának tulajdonítják, pedig esetenként ezeket a tüneteket is a rák váltja ki.

A látásban tapasztalható változások, például a foltok vagy fényvillanások megjelenése is azt jelzi, hogy probléma merült fel a szemekben, ahogyan az íriszen, vagyis a szem színes részén megjelenő sötét folt is.

A szem jelentős fizikális elváltozásaira, például az egyik szemgolyó kidudorodására, esetleg a szemhéjon, vagy bárhol a szem környékén kialakuló csomóra is nagy figyelmet kell fordítani, és nem érdemes késlekedni a segítségkéréssel. Bár kezdetben veszélytelennek tűnhetnek az apró elváltozások, de a páciensek jelentős időt veszíthetnek azzal, ha azt remélik, idővel maguktól elmúlnak a tünetek.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül akár csak egyet is észlel, haladéktalanul kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ami fényt deríthet arra, hogy milyen okok húzódhatnak meg a szokatlan tünetek hátterében.

(Fotó: Pixabay)