Íme az ételek, amik megállítják az idő előtti őszülést
Néhány trükkel lassítható az őszülés.
Az őszülés folyamata alapvetően teljesen természetes, ugyanakkor különböző vitaminok és ásványi anyagok hiánya idejekorán előidézheti. Kutatások szerint ugyanis a D3-vitamin, a B12-vitamin, valamint a réz, a cink és a kalcium hiánya is összefüggésben állhat az őszülő hajjal – írja az Express.
Visszafordítható?
A jó hír viszont az, hogy ez a folyamat megállítható, legalábbis egy 2018-as vizsgálat szerint az idő előtti őszülés visszafordítható, amennyiben az egyén elkezdt odafigyelni a táplálkozási hiányosságok kijavítására. Összeállításunkban most megmuattjuk, a fentebb említett vitaminok és ásványi anyagok pontosan milyen élelmiszerekben találhatók meg. Ezek alapján már könnyedén összeállítható egy tápanyagokban gazdag, minőségi étrend, melynek folyamatos betartásával minimalizálható a túl korai őszülés felbukkanásának esélye.
D3-vitaminban gazdag élelmiszerek
- Gomba
- Hering
- Sajt
- Tonhal
- Joghurt
B12-vitaminban gazdag élelmiszerek
- Lazac
- Csirke
- Tojás
- Dió
- Kesudó
- Áfonya
- Mangó
Rézben gazdag élelmiszerek
- Quinoa
- Bulgur
- Lencse
- Édesburgonya
- Csicseriborsó
- Napraforgómag
- Kesudió
Cinkben gazdag élelmiszerek
- Fenyőmag
- Gránátalma
- Avokádó
- Banán
Kalciumban gazdag élelmiszerek
- Narancs
- Papaja
- Kelkáposzta
- Brokkoli
Elkerülhetetlen
A felsorolt élelmiszerek tehát segíthetnek elkerülni a korai őszülést, azt azonban fontos tudni, hogy teljesen megakadályozni nem lehet. A helyes táplálkozás viszont lassíthatja a folyamatot. A kor előrehaladtával azonan az őszülés elkerülhetetnek, az ütemét ugyanakkor nagyban képesek befolyásolni a genetikai adottságok is.