Meglepő, de a mogyoróallergia akár ettől is kialakulhat
Még a mikuláscsomagokba is kerül földimogyoró, pedig egyre többeknél alakul ki mogyoróallergia – ám senki nem gondolta, hogy ez állhat a háttérben.
Életveszélyes állapot is kialakulhat azoknál, akiket érint a mogyoróallergia, így a kutatók régóta azon dolgoznak, hogy feltárják kialakulásának okait. Nemrégiben legfrissebb eredményeiket is közzétették – írja a UPI.
A mogyoróallergia tüneteinek súlyossága egyénenként, illetve az elfogyasztott mogyoró mennyiségének függvényében változhat. A legenyhébb tünetek, amelyek allergiára utalnak, ha megduzzad a száj, a nyelv, és erős viszketést tapasztal a páciens. Kialakulhatnak csalánkiütések a test bármely pontján, de az sem ritka, hogy gyomorpanaszok, például hasfájás és hasmenés lépnek fel, mivel az emésztés felgyorsul. Az émelygés és a hányás is gyakran előfordul ilyen esetekben.
A kiütések kezdetben az arc és a nyak környékén megjelenő, piros, viszkető foltok formájában jelentkeznek. Emellett csalánkiütések megjelenhetnek a testen, de ezek inkább viszkető duzzanatokként mutatkoznak meg. Egyeseknél a szemek is érintettek lehetnek: a vörös és könnyező szemek is árulkodóak lehetnek.
Akár orrfolyás is jelentkezhet, ám ami ennél sokkal veszélyesebb légzőrendszeri tünet, hogy az asztmához hasonló nehézlégzés, fulladás is felléphet. A beteg akár az eszméletét is elvesztheti és szívritmuszavar, illetve magas vérnyomás is kísérheti az allergiás rohamot. Súlyos esetekben anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami azonnali orvosi orvosi beavatkozást igényel.
A fentiek fényében egyértelmű, hogy az ilyen jellegű allergia komoly veszélyt jelent az emberekre, így tanulmányozására egyre nagyobb szükség van.
Ettől függhet, kinél alakul ki mogyoróallergia
A mogyoróallergia nagyon gyakran kisgyermekeknél, akár csecsemőknél alakul ki, és bár idővel enyhülhetnek a tünetek, az esetek jelentős részében az érzékenység felnőttkorban is megmarad. Sajnos az is tény, hogy a mogyoró iránti intolerancia jóval tartósabb és erőteljesebb tüneteket produkál, mint más élelmiszerek esetében.
Nemrégiben ausztrál kutatók ismertették a legújabb tanulmányuk eredményeit, amelyet a mogyoróallergia kapcsán végeztek el. A kutatásban összesen 5300 gyermek vett részt, akik mindannyian Melbourne-ben éltek. Mindegyikük egy éves koruktól kezdve megfigyelték, egészen 10 éves korukig, és ezen idő alatt számos tesztet végeztek el. A szakemberek arra jutottak, hogy a mogyoróallergia kialakulását nagyban befolyásolja a lakhely, illetve annak légszennyezettsége.
A Melbourne-i Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője, Dr. Diego Lopez elmondta, hogy mi állhat a háttérben:
„A légszennyező anyagok irritáló hatásúak és gyulladásokat válthatnak ki a szervezetben. Jelentősen fokozhatják az immunválaszt és az allergiás reakciókat, és az ételintoleranciák kialakulásában is szerepet játszanak.”
Ugyanakkor a kutatók azt is kifejtették, hogy még nem teljesen egyértelmű, milyen folyamatok zajlanak le a szervezetben a légszennyezés hatására, amely később allergia formájában mutatkozik meg. Az azonban már most egyértelmű, hogy a légszennyezés például az ekcéma vagy a tojásallergia kialakulásában kisebb szerepet játszik, mint a mogyoróallergia esetében.
Bár genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a mogyoróallergia kialakulásában, különösen csecsemőknél, de a szakemberek úgy vélik, a levegő szennyezettsége és a nagy mennyiségű szállópor jelentősen ronthatják a betegek életminőségét, míg az intolerancia kialakulásának esélyét nagymértékben növelik.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)