Miért fontos, hogy megfelelően legyen az otthonunk szigetelve?

Ahhoz, hogy egy otthon kényelmes, energiatakarékos, környezetbarát és biztonságos legyen, igen sok mindenre kell odafigyelnünk – már az alapkő letételétől kezdve. Kétségtelen, hogy az otthonépítés egyik legfontosabb eleme a szigetelés: a következőkben részletezzük is, hogy miért. De szót ejtünk majd különböző eljárásokról és típusokról is, hogy bemutassuk, milyen lehetőségekkel számolhatnak az építkezők.

2022. június 10., 13:41

Szerző:

Melyek egy gondosan elkészített otthon alapelemei?

Otthonunk váza és külső védelme talán a legfontosabb alapok, melyeken nem szabad spórolni, ha a kivitelezésről van szó! A megfelelő épületalap, a minőségi homlokzati és tetőtéri szigetelés, illetve az időtálló tető mind-mind fontosak, hogy házunk meleg, száraz, hő- és vízszigetelt maradhasson. Nézzük meg közelebbről, hogy milyen előnyökkel jár, ha házunk szigetelésére is kellő figyelmet fordítunk!

 

Miért fontos, hogy megfelelő szigetelésünk legyen?

Energiatakarékosság

Talán az első és legfontosabb előnye a megfelelő hőszigetelésnek – például üveg- vagy kőzetgyapot szigetelésnek –, hogy nem használunk fel annyi energiát a ház fűtésére és hűtésére, hiszen az jobban megtartja a benti hőmérsékletet. Ráadásul egyre többet tapasztaljuk, hogy a fűtési időszak mellett bizony fontos szerep jut a hűtésnek is, hiszen forró nyaraink vannak. Ha ehhez légkondicionálót használunk, akkor az is eredményesebben tud dolgozni egy jó hőtartó házban, nem beszélve a csökkenő rezsiköltségekről.

Biztonság

A legtöbb modern hőszigetelésre használt anyag megfelel a szigorú tűzvédelmi előírásoknak, így nagyon magas az olvadáspontja. Egy esetleges épülettűz esetén ez nagy időnyereséget jelent, akár életet is menthet!

Tartósság

A megfelelő és minőségi hőszigetelés először költségesebb lehet, de a tartóssága miatt hamar megtérül az ára. Sőt sok eseteben az élettartama megegyezik az épület élettartamával, hiszen ellenáll a környezeti hatásoknak és nem zsugorodik, a gondozására pedig nem kell gondot fordítanunk.

Szellőzés

Ha természetes alapanyagot választunk, például kőzetgyapot szigetelést, akkor a páraáteresztés is megoldott, így nem kell aggódnunk a nedvesedő falak és a kialakuló penészfoltok miatt.

Bónusz: hangszigetelés

A megfelelő hőszigeteléssel bizony házunk hangszigeteléséről is gondoskodunk, ha forgalmasabb helyen lakunk, akkor ez nagy könnyebbség lehet. A külső zajokat csillapítja, míg a belső zajokat sem engedi úgy ki, így akár éjjel is nekiláthatunk a főzésnek vagy bármilyen házimunkának, szerelésnek a szomszédok zavarása nélkül.

 

Milyen hőszigetelés-típusok vannak?

Kőzetgyapot és üveggyapot szigetelés

A kőzetgyapot közkedvelt, hiszen könnyű vele dolgozni, nem igényel magas szintű szakértelmet a fel-/lerakása és nem bonyolultabb a kezelése, mint más szigetelőanyagoké. Gyakori megoldás padlásokon, tetőterekben, de a könnyűszerkezetes házak szigetelésekor is. Előnyei közé tartozik, hogy természetes alapanyag, újra felhasználható, páraáteresztő, illetve magas szinten növeli az épület energiahatékonyságát. Akár 70%-kal csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket! Emellett megfelel a szigorú tűzvédelmi előírásoknak és rendkívül tartós. Az üveggyapothoz és hungarocellhez képest viszont költségesebb megoldásnak bizonyul.

Az üveggyapot szigetelés olcsóbb, mint a kőzetgyapot, de érzékenyebb a párára, illetve a kisebb testsűrűségű típusoknak nem olyan jó az alakmegtartó képessége.

Hungarocell szigetelés

Kedvező áron elérhető, de gyengébb hőszigetelést tud csak biztosítani a fent említett társaihoz képest. Kevesebb ragasztó kell a felviteléhez, viszont párazáró, nem biztosítja az épület „lélegzését”, illetve tűzveszélyes is lehet.

Bízzuk szakemberre!

A megfelelő kivitelezés a tartósság kulcsa lehet, ezért ha nincs meg a kellő szakértelmünk, akkor bizony érdemes szakemberre bízni a kivitelezést. Ráadásul az ásványgyapot szigetelőanyagok esetében fontos lehet a megfelelő testsűrűségű anyag megválasztása a különböző felületekhez – ezt segítség nélkül nem biztos, hogy ki tudjuk oldani. Emellett a szakember által kivitelezett munkára garancia is jár, mely növelheti biztonságérzetünket!

Ha megfelelő szigeteléssel van ellátva házunk, akkor akár 70%-ot is megspórolhatunk a fűtés és hűtés költségein, melyért nemcsak pénztárcánk, hanem a környezet is hálás lesz. Ha most újítunk fel vagy építkezünk, akkor hozzunk tudatos döntést, mely hosszú távon megtérül, ehhez bátran kérjük szakember segítségét!

(x)