Mi az? Évente átlagosan 60 kilót fogyasztunk belőle és jót tesz a szívnek

Az elfogyasztott élelmiszernek a testünk minden részére hatása van, nincs ez másként a krumpli esetében sem.

2024. március 26., 16:04

Szerző:

A krumpli népszerűsége globálisan elterjedt, és számos országban alapvető élelmiszernövénynek számít, különböző formában fogyasztjuk, főzve, sülve, pürésítve vagy akár chipsként. 

Hazánkban tetemes mennyiségű burgonya fogy minden évben, mivel ez az egyik legfontosabb növényi élelmiszerünk. Az éves burgonyafogyasztás változhat az évek során és az egyes időszakokban, de általánosságban elmondható, hogy Magyarországon az egy főre jutó éves burgonyafogyasztás mennyisége körülbelül 60-70 kg között mozog.

Az orvosok is ajánlják a mértékletes fogyasztását, amennyiben rendszeresen fogyasztunk burgonyát, úgy biztosítani tudjuk a szervezet víz- és ionellátását. Ez azért van így, mivel a burgonya gazdag forrása a káliumnak. A legtöbb kálium a burgonya héjában és közvetlenül a héj alatt található, ezért nem érdemes túl vastagon pucolni. 

A kálium hiánya – a magnéziumhiányhoz hasonlóan – fáradtságot és izomgyengeséget eredményez. Egyéb tünetei közé tartoznak az inaktív reflexek, a kóros szívverés/szívdobogás, a vérszegénység és a súlyos fejfájás. A káliumhiányos betegeknél magas vérnyomás, belekben lévő fájdalom, mirigyek duzzanata és cukorbetegség is előfordulhat.

A burgonya nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B-vitaminokat, és a C-vitamin is megtalálható benne. Javarészt, nagyjából 70-80%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerűen hidratálja a testünket. Egészséges zöldségről van ugyan szó, de csak abban az esetben, ha semmit nem használunk az elkészítéséhez, például tejfölt, vajat, tejet vagy sajtot.

A krumpli könnyen emészthető, hiszen főként csak szénhidrátot tartalmaz, azonban ha sokat fogyasztunk belőle, akkor savasságot is okozhat.

Rostokban is bővelkedik, elősegíti a belek perisztaltikus mozgását, illetve megnöveli a gyomornedvek szekrécióját, ami megkönnyíti az emésztést.

Mivel magas a rosttartalma, így megvédhet bennünket az olyan betegségekkel szemben, mint például a vastagbéldaganat. A rostos táplálkozással csökkenthető a koleszterinszint, így elkerülhetővé válnak a szívbetegségek.

A burgonya tehát C-vitaminban, B-komplex-vitaminokban, magnéziumban, foszforban, cinkben és káliumban is bővelkedik, éppen ezért ha nyers burgonyát összekeverünk mézzel és ezt arcpakolásként használjuk, akkor egy remek, bőrtápláló arcmaszkot kaphatunk.

Az égési sérüléseket is hatékonyan gyógyítja, ugyanis csökkenti a gyulladást és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

(Kép forrása: Andrea Piacquadio / Pexels)

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.