Kerékpáros híd épül a Dunán

Kisoroszit és Dunabogdányt fogja összekötni az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo6 kerékpárút részeként. 

2022. május 9., 13:22

Szerző:

Építési engedélyt kapott Magyarország első kerékpáros Duna-hídja – adta hírül a Magyar Építők. A híd az EuroVelo6 kerékpárút Szentendrei-szigetre tervezett szakaszával fogja megteremteni a kapcsolatot, Dunabogdány és Kisoroszi között ívelve át a folyót. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2021 májusában a Speciálterv Építőmérnöki Kft.-t bízta meg a Duna-ág híd és kapcsolódó úthálózat teljes körű tervezési munkáival.

A korábbi tanulmánytervek több helyszínen vizsgálták a legkisebb környezeti zavarással járó hídszerkezet és keresztezés lehetőségét. Az érintett településekkel, valamint a környezetvédelmi és vízügyi szakemberekkel történő egyeztetések eredményeként a kisoroszi oldalon a Hajós utca nyomvonalán haladó, míg a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották ki.

A hídszerkezet tervezésénél a tájba illeszkedés, a transzparencia és a könnyedség volt az elvárás a gazdasági szempontokon kívül. A Speciálterv mérnökei végül egy önmagába horgonyzott függőhidat javasoltak, illeszkedve a helyszín kihívásaihoz.

(Kiemelt képünk: A Dunabogdányt és Kisoroszit összekötő kerékpáros híd látványterve. Forrás: Speciálterv Építőmérnöki Kft.)

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.