Így néz ki a hatékony arcápolás néhány egyszerű lépésben

Az ideális arcápolási rutin egyénenként eltérő lehet, hiszen mindenki más bőrtípussal rendelkezik, és más körülmények között éljük a mindennapjainkat. Bőrünk, és legfőképpen az arcunk ijesztően sok megpróbáltatásnak van kitéve folyamatosan, így elsősorban ennek megfelelően kell ápolnunk és védenünk. Bőrtípusunk, szokásaink, az életkörülményeink és az évszak is befolyásolja, hogy kinek mire van pontosan szüksége.

2022. április 4., 09:57

Szerző:

Viszont az évek során ez a rutin önmagunk és a bőrünk megismerésével jól kialakítható. Cikkünkben mutatjuk a hatékony bőrápolás alap lépéseit, amelyekkel könnyedén elindulhatunk a tökéletes arcápolási rutin kialakítása felé.

Ismerjük meg a bőrünket!

Mielőtt komoly döntéseket hoznánk, és bevásárolnánk mindenféle drága “csodakrémekből” érdemes tisztázni, hogy milyen a bőrtípusunk, majd ennek megfelelően beszerezni az ideális ápolószereket, dermokozmetikumokat. Négyféle bőrtípusról beszélhetünk: zsíros, száraz, normál vagy kombinált bőrtípus. Azt, hogy melyikbe tartozunk otthon saját magunk is megállapíthatjuk, nem kell hozzá más, mint egy nagyobb akár nagyító hatású tükör. 

Jól nézzük meg a bőrünket, ha puha, telt, a pórusok láthatóak, de nem mitesszeres a bőrünk, akkor a normál típushoz tartozunk. A száraz bőr durva tapintású, láthatóan száraz, még a zsíros arcbőrre a jól látható, telített pórusok a jellemzőek. A kombinált típus esetében pedig az úgynevezett T-vonalon kívüli terület száraz, a homlok és az orrnyereg pedig inkább zsíros.

Hogyan szólhat bele az életkor az arcápolásba?

Minden életkorban más problémákkal kell szembenéznünk. Míg tinédzserként a leggyakoribb probléma a szeboreás, zsíros, pattanásos bőr, addig idősebb korban már inkább a száraz, ráncosodásra hajlamos arcbőr okozhat gondokat. Huszonévesen még rugalmasak a szövetek és már jó eséllyel a pattanásos időszak is elmúlt, azonban érdemes előrelátónak lenni, és megelőzni a ráncok idő előtti kialakulását. Az apró ráncok ugyan csak harminc éves kor fölött jelentkeznek, de érdemes akár már huszonöt+ évesen elkezdeni az éjszakai, hyaluronsav és kollagén tartalmú krémek használatát és nagyobb hangsúlyt fektetni a hidratálásra.

Milyen alap lépései vannak az arcápolásnak?

1. Tisztítás

Lehetőleg ne feküdjünk le arcmosás és tonizálás nélkül. Válasszunk megfelelő arclemosó készítményt, mely a napi szennyeződés mellett a sminket is hatékonyan eltávolítja. Ügyeljünk rá, hogy teljesen mossuk le a bőrünket, és reggel is egy frissítő arcmosással kezdjük a napot.

2. Hámlasztás

A hámlasztás ugyan az arcápolási rutin része, de nem szabad túlzásba vinni. Legfeljebb heti kétszer vagy háromszor éljünk csak vele, ellenkező esetben könnyen alakulhat ki irritáció. A hámlasztás egyébként az elhalt hámsejtek eltávolítása miatt fontos, melyek hátráltatják a bőr megfelelő légzését és a krémekkel felvitt tápanyagok felszívódását.

3. Hidratálás

Ahogy a bevezetőben is említettük az arcbőrünk komoly megpróbáltatásoknak van kitéve minden egyes percben, ezért fontos, hogy a tisztítás mellett hidratáljuk is. Ezzel elősegítsük a védekezőképesség fenntartását, és a bőr helyreállítását. Idővel pedig szenteljünk időt és figyelmet a ráncok megelőzésére is hyaluronsav és kollagén tartalmú készítmények használatával.

4. Kényes területek

A szem környéke több szempontból is érzékeny területnek számít. Egyrészt a szem alatt vékonyabb a bőrréteg, mint az arc többi részét, így nagyobb védelmet igényel. Illetve a szemkörnyék az egyik legkönnyebben ráncosodó terület. Érdemes kimondottan szemkörnyékápoló krémeket is használnunk legalább naponta egyszer.

5. Fényvédelem

Tévhit, hogy fényvédelemre csak a strandon van szükségünk. Épp úgy érik káros sugarak a városban sétálva is az arcbőrünket, ahogy a tengerparton. Így javasolt erre is figyelmet fordítani. Ha nem akarunk külön naptejet használni, akkor válasszunk olyan nappali krémet, amely rendelkezik fényvédő faktorral!

6. Éjszakai ápolás

Az éjszakai arcápolás különösen fontos, hiszen ilyenkor van lehetősége a bőrünknek igazán regenerálódni, így alapos tisztítás után ne felejtsük el bekenni az arcunkat a kedvenc éjszakai krémünkkel. Megérdemli a kényeztetést az állandó szolgálatért cserébe.