Így kell enni a kánikula idején

A nyári hőségben egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk. Most megmutatjuk, hogy mit érdemes enni kánikula alatt.

2024. augusztus 15., 15:43

Szerző:

Hetek, hónapok óta tart az extrém meleg, amely természetesen megviseli még a legegészségesebb szervezetet is. Ilyen időben természetesen nem mindegy, hogy mit iszunk és mit eszünk. Most megmutatjuk, hogy miket érdemes magunkhoz venni kánikula idején.

 

 

Ezeket az ételeket kerüljük kánikula idején

A Nők Lapja ajánlása szerint lehetőleg tartózkodjunk az alábbi ételektől a forróság idején, ne adjunk pluszmunkát az amúgy is terhelt szervezetnek.

1. Nehéz, zsíros ételek

Noha kevesebben kívánják a nagy húsokat kánikula idején, még így is sokan elcsábulnak a rántott hús vagy a lángos látványára. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek emésztése sokkal hosszabb ideig tart, amivel több metabolikus hőt termelnek, tehát megemelik a test hőmérsékletét.

2. Fűszeres ételek

Habár a fűszerek serkenthetik a verejtékezést, ami átmenetileg segít lehűteni a testet, hozzájárulhatnak a szervezet kiszáradásához.

 

3. Magas cukortartalmú ételek

A cukorsokk a szervezet cukorszintjének gyors kiugrásához, majd annak összeomlásához vezethet. Nem véletlenül érezzük magunkat ilyenkor lomhának, letargikusnak.

Hatalmas segítség a szervezetnek, ha magas víztartalmú, könnyű, illetve könnyen emészthető ételeket fogyasztunk, és a közérzetünk is jobb lesz tőlük. Nézzünk néhányat közülük!

1. Görögdinnye

Aligha kell bárkit rábeszélni egy szép szelet, hűtött görögdinnyére, de bátran fogyasszunk belőle többet, amikor kileng a hőmérő higanyszála. Magas víztartalmának köszönhetően a görögdinnye egy alapvető nyári gyümölcs, amely segít megőrizni a hidratáltságot és a felfrissülést.

2. Uborka

Szintén magas víztartalmú, hűsítő zöldség az uborka, melyet számtalan formában fogyaszthatunk. Tegyük köretbe, salátába, levesbe, de remekül megállja a helyét mártogatóshoz, limonádéba pedig nincs nála frissítőbb.

3. Kókuszvíz

A kánikula egyik legjobb ellenszere. Természetes elektrolittartalmú ital, ami tökéletes az elveszett folyadékok és ásványi anyagok pótlására, így hidratáltan és energikusan tartja a szervezetet.

4. Leveles zöldek

A spenót, a kelkáposzta és egyéb leveles zöldek nem csupán könnyűek és könnyen emészthetők, de nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítanak anélkül, hogy leterhelnék a testet.

További részletek, itt.

Biztonságos sportolás kánikulában: ezeket a szabályokat kell betartani

A kánikula próbára teszi még a legedzettebbek állóképességét is. Bizonyos szabályok betartásával azonban még a szélsőségesen meleg időjárásban is biztonságosan sportolhat.

Az erősebb intenzitású fizikai aktivitás a nyári melegben igencsak megterhelheti a szervezetet – főként a szívet és az érrendszert –, valamint könnyen kiszáradáshoz, hőgutához is vezethet – hívja fel a figyelmet a Házipatika. Mindezek ellenére azonban nem kell feltétlenül lemondani a nyári sportolásról, hiszen kellő tudatossággal a nyári hónapokban is biztonsággal sportolhat – hívta fel a figyelmet közelmúltbeli Facebook-posztjában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Ha ezeket a szabályokat betartja, biztonságos lesz a sportolás a melegben is

1. A kora reggeli vagy az esti órákra ütemezze a napi testedzést!
2. A szabadban mindig viseljen napellenzőt és napszemüveget, valamint lehetőleg válasszon világos színű ruhát!
3. Használjon naptejet!
4. A bemelegítésről még a kánikulában se feledkezzen meg! Ilyenkor is fel kell készítenie a testét a megterhelésre.
5. Gyakrabban tartson pihenőket!
6. Folyamatosan pótolja a folyadékot!
7. Figyeljen a teste jelzéseire: amennyiben szédülést, hányingert, fejfájást és/vagy hányást tapasztal, azonnal álljon meg, pihenjen és igyon!
8. Felhevült testtel sose ugorjon vízbe, mert könnyen szívmegállást okozhat! Úszás előtt mindig hűtse le a testét hideg zuhannyal!
9. A folyadékot érdemes különböző módokon pótolni, a szükséglet nagy részét azonban lehetőleg tiszta vízzel fedezze! Ezenkívül ihat tejet, cukormentes italokat és sportitalokat is.
10. A koffeintartalmú italokat – például a kávét és a teát – csak mértékkel fogyassza ilyenkor, ugyanis vízhajtó hatásúak!

Így kell hidratálni hőségben

Amint arról a 168.hu is beszámolt, a folyadékpótlás fontos ahhoz, hogy egészségesek maradjunk a nyári hőségben. 

(Kiemelt kép: Monika Skolimowska / DPA / AFP)