Április 3. ehhez képest semmi – Már lehet szavazni az év madarára

Három madár indul a 2023-as év madara címért, mindegyik egyéniben indul, nem fogott össze egyik madár sem.

2022. június 29., 11:41

Szerző:

Idén is megszavaztatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az év madarát. Idén a

Barkóscinege, a Függőcinege és a Nádirigó

a három madár, akik közül az egyik kiérdemli az év madara címet.

Barkóscinegével hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein találkozhatunk. A függőcinege folyó- és állóvizek, puhafás hullámtéri erdők parti füzeseiben és fáin, mocsarak fűzbokrain, ritkán nádszálakon építi meg jellegzetes, zacskószerű fészkét. A nádrigópedig a legnagyobb termetű, országszerte gyakori nádiposzátánk. Álló- és folyóvizek, mocsarak nádasai víz felőli szegélyében fészkel.

Az év madarára ezen a linken keresztül tudtok szavazni.

(Kiemelt képünk illusztráció. A 2022-es év madara a Zöld küllő (Picus viridis) a Pest megyei Pomáz környékén 2021. november 24-én. Fotó: MTI/Kovács Attila)

2022. augusztus 15., 10:24

Ráérünk arra még! Ugye, milyen ismerős ez a kijelentés? A karácsonyi bevásárlással kapcsolatban ez egy rendszeresen felbukkanó reakció. Hiszen hol van az még? Minek ezt túlgondolni? Persze, idegeskedni nem kell, mert ez pont az ünnep lényegét veszi el. Na, de mi a nyugalom kulcsa? Az időben cselekvés! Ami pedig garantáltan nem egy héttel a Szenteste előtt következik be.

2022. augusztus 11., 11:33

Klímaszorongás és COVID-félelem után itt az energiapara – F. Takács István pszichológus szerint teljesen természetes, hogy az emberek ilyen dolgoktól szoronganak és felvetik magukban azt is: mit tegyek, ha nem lesz benzin? A 168.hu a magyar társadalom jelenlegi mentális egészségéről beszélgetett a pszichológussal.

2022. augusztus 3., 11:40

A szappanokat, amelyet régóta vagy a cél elérése érdekében hasznos eszköznek, vagy designos, ám valójában soha nem használt háziasszony ajándéknak tekintettek, hatékonynak tűnik abban a korszakban, amikor a pazarlás csökkentésére és az öngondoskodás minimalizására összpontosítunk.

2022. augusztus 3., 08:31

Tompán ülünk a szobában, bambán bámulunk magunk elé, miközben izzadságcseppek csorognak az arcunkon. Kint tombol a kánikula, nem tudunk semmire sem figyelni, aztán laza mozdulattal kezünkbe vesszük a távirányítót, pár gombnyomás és duruzsolni kezd a klíma. Fellélegezhetünk.