Éticsiga a kertben: barát vagy ellenség?

A mostani esős időjárás kedvez a csigainváziónak. De vajon minden csiga kártevő? A következőkben annak járunk utána, milyen tévhitek kapcsolódnak az éticsigákhoz, hogyan tudjuk az éticsiga populációt kordában tartani, és azt is megmutatjuk, milyen haszonnal jár, ha hagyjuk, hogy az éticsiga elszaporodjon a kertben.

2024. június 10., 14:41

Szerző:

Az éticsiga (Helix pomatia) az egyik legismertebb és legnagyobb méretű szárazföldi csiga Európában. Jellegzetes, spirálisan csavart háza akár 5 cm átmérőjű is lehet, és a kifejlett példányok testhossza elérheti a 10 cm-t. E szelíd kis puhatestű gyakran található meg a magyarországi kertekben, parkokban és erdők szélén, ahol nedves, humuszban gazdag talajt és buja növényzetet talál – mutatja be az éricsiga életmódját a hobbikert.hu.

Leleplezzük az éticsigát: sokkal több hasznuk van, mint amennyi kárt okoznak

Magyarországon az éticsiga viszonylag gyakori látvány a kertekben, különösen a csapadékosabb időszakokban. Gyakran feltűnnek a nedves, árnyékos területeken, a kertek eldugott zugaiban. Előnyben részesített élőhely számára az olyan terület, ahol a talaj nyirkos, gazdag humuszban, valamint dús növényzet fedi. Ezek az élőhelyek ideálisak számukra, mivel itt bőséges táplálékhoz juthatnak és megfelelő környezetben szaporodhatnak.

Sok kerttulajdonos nem szívesen látja őket, mivel úgy vélik, hogy kárt tesznek a növényekben, valójában

az éticsiga ökológiai szerepe sokkal összetettebb és pozitívabb, mint elsőre gondolnánk.

Valóban igaz, hogy az éticsigák időnként megrágják a zöldségeket és dísznövényeket, ami bosszantó lehet a kertészek számára. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az éticsigáknak tulajdonított károk gyakran túlzóak és félrevezetőek. Például sok esetben az éticsigáknak tulajdonítunk olyan károkat is, amelyeket valójában más állatok, például meztelencsigák vagy különböző rovarok okoznak.

A meztelencsigák, melyek nem rendelkeznek kemény házzal, sokkal nagyobb károkat okozhatnak a növényekben, mint az éticsigák.

Ennek oka, hogy az éticsigák általában csak a növények puhább részeit fogyasztják, míg a meztelencsigák szinte bármilyen növényi részt elfogyaszthatnak – hívja fel a figyelmet a portál.

Ezenkívül az éticsigák általában éjszaka aktívak, így gyakran nem is láthatóak a kert gondozói számára. Ez tovább növeli a téves megítélésüket, hiszen a reggel felfedezett károkat könnyű az éticsigák számlájára írni, holott meglehet, hogy valójában más kártevők tevékenységére vezethetőek vissza.

Az éticsigák ökológiai szerepe nélkülözhetetlen és fontos a kert számára

Összességében az éticsigák fontos részei a kertek ökoszisztémájának, és bár néha bosszantóak lehetnek, nem szabad elfelejtenünk, hogy ökológiai szerepük pozitív hatással lehet a kert egészére. Sokan nem tudják, de

az éticsiga Magyarországon védett faj, ami azt jelenti, hogy gyűjtésük és elpusztításuk tilos.

Védett státuszuk egyik oka, hogy ökológiai szerepük fontos: részt vesznek az avar és a növényi maradványok lebontásában, ezáltal hozzájárulnak a talaj termékenységéhez és az anyagok természetes körforgásához. Az éticsigák ezen kívül táplálékforrást jelentenek számos ragadozó, például madarak, sünök és kétéltűek számára.

Az éticsigák által okozott károk tehát valójában elenyészőek a kert ökológiai egyensúlyához képest. A kerttulajdonosok számára fontos növények megrágása inkább a kivétel, mint a szabály, és általában csak a nagyon fiatal hajtásokra, palántákra jelent veszélyt.

 Fotó: Szántai Edina/168.hu

Az éticsigáknak fontos szerepük van tehát a kisebb élőlények táplálékláncában, ezzel hozzájárulva a kertek biológiai sokféleségének fenntartásához. De ez még messze nem minden. Az üres csigaházaknak is van jelentőségük a kertekben. Fokozatosan lebomlanak, miközben kalciumot, valamint más ásványi anyagokat juttatnak a talajba, ami elősegíti a növények növekedését és a talaj termékenységének fenntartását. Továbbá az éticsiga ürüléke, amely gazdag nitrogénben és más tápanyagokban, táplálékot biztosít a talaj mikroorganizmusainak, szintén elősegítve a talaj egészséges szerkezetének és tápanyagtartalmának fenntartását.

Ökobarát módon is szabályozhatjuk az éticsiga szaporulatot a kertben

Amennyiben kerttulajdonosként nem szeretnénk éticsigákat látni a kertünkben, több környezetkímélő megoldást is bevethetünk, hogy távol tartsuk őket -hívja fel a figyelmet a portál.  Az egyik lehetőség, hogy összegyűjtjük a csigákat és áttelepítjük őket egy számukra megfelelő élőhelyre, például erdőszéli területekre vagy nedves, árnyékos helyre, ahol nem okoznak gondot. Célszerű őket egy zárható, de jól szellőző dobozba gyűjteni (az anyaga lehet például műanyag vagy fa), amelynek az aljába előzőleg vizes leveleket és/vagy egy réteg nyirkos kerti földet tettünk. A lényeg, hogy a szállítóeszköz megfelelő szellőzést és nedvességet biztosítson az éticsigák számára, és megakadályozza a szökésüket az áttelepítés során.

Egy másik megoldás lehet a kert egészének olyan módon történő kialakítása, hogy kevésbé vonzó legyen a csigák számára. Például a mulcsozás, a talajtakarók használata és a kert rendszeres karbantartása csökkentheti a csigák számát.

Végül, de nem utolsósorban, természetes ellenségeik, például a sünök és madarak jelenlétének támogatása is segíthet a csigák populációjának szabályozásában. Ezek az állatok természetes módon tartják kordában a csigák számát, anélkül, hogy kárt tennének a kert többi élőlényében.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)