Az őszi felújítás első lépései – Hogyan kezdjünk hozzá otthonunk rendbetételének?

Sokan úgy gondolják, hogy az otthonuk felújítását tavasszal a legideálisabb elvégezni – pedig az ősz is bőven tartogat pozitívumokat ezen a téren. Például olcsóbb alapanyagárakkal és több szabadidővel rendelkező mesteremberekkel is számolhatunk, ha kivárjuk a szeptemberi-októberi időszakot.

2023. december 7., 04:00

Szerző:

A következőben bemutatjuk, hogy mely lépéseket érdemes megtenni ezekben a  hónapokban, hogy felkészülve és megújult környezetben várhassuk a hidegebb évszakot.

Ellenőrizzük az ajtókat és ablakokat!

Ha télen nem szeretnénk a beszökő hideggel bajlódni és magasabb összegű számlákat fizetni, akkor már ősszel érdemes megnézni, hogy a nyílászárók megfelelően ellátják-e a feladatukat. A rosszul szigetelő ablakok és ajtók ugyanis komolyan befolyásolhatják otthon hőmegtartását és energiahatékonyságát. Tisztítsuk meg a felületeket, ellenőrizzük a tömítéseket, és ha repedéseket vagy szigetelési problémákat találunk, javíttassuk ki azokat!   Amennyiben túl sok hibát találunk, akkor akár a cserén is elgondolkodhatunk. A modern gyártású fa ablakok és ajtók például nagyon jól hőszigetelnek, eközben esztétikusak, természetesek, és tökéletesen beleillenek az energiatakarékos háztartásokba. Tény, hogy az összes nyílászáró lecserélése nagyobb anyagi ráfordítást igényel, de higgyük el: az erőfeszítés hamar visszahozza az árát.

Vizsgáljuk felül a fűtési rendszert!

Az őszi hónapok tökéletes időszakot biztosítanak arra, hogy átvizsgáljuk a házunkban található fűtőpaneleket, hogy azok megbízhatóan és biztonságosan kiszolgálnak-e majd minket a téli hónapokban. Ebben az esetben már az ellenőrzést is érdemes szakemberre bízni, hiába, hogy költséges lehet. Az időben elvégzett karbantartás ugyanis nemcsak a hatékonyságot növeli, de csökkenti a meghibásodások kockázatát is.

Tudjuk le a festést!

Talán meglepő lehet, de az ősz a beltéri festésre is kiváló lehetőséget biztosít. Már nincs olyan meleg, mint nyáron, ami kényelmesebbé teszi a munkát, és kisebb a páratartalom is, ami pedig jót tesz a száradási időnek és a végeredmény is egyenletesebb lehet. Érdemes persze az ősz melegebb és nem esős napjait választani erre a munkálatra, hogy gyorsabb legyen a száradás.   Ha úgy ítéltük meg a nyílászárók ellenőrzésekor, hogy cserére lesz szükség, akkor mindenképp érdemes beidőzíteni a festést is. Miután bekerültek az új fa ablakok és ajtók, úgyis vár ránk egy portalanítás, egy nagytakarítás és a nyílászárók körüli terület lefestése. Éppen ezért jó ötlet ugyanezzel a lendülettel az egész lakást vagy házat kifesteni – persze csak ha egyébként is időszerű lenne.

Gondoskodjunk az ereszről!

A télre való felkészülés egyik kulcsmozzanata az ereszcsatorna kitisztítása. Ezzel megakadályozhatjuk az eltömődést, ami egyébként a tető károsodásához és beázáshoz is vezethet. Ha szeretnénk egy kis plusz védelmet, akkor felszerelhetünk egy ereszcsatorna-védőt is, ami megkönnyíti a dolgunkat.

Rendezzük a kertet!

A ház mellett a kertről sem feledkezhetünk meg: metsszük meg a növényeket, amelyek ezt igénylik, pakoljuk el biztonságos – víz-, nap- és páramentes – helyre a kerti bútorokat, távolítsuk el az elszáradt növényeket és faleveleket, ezek ugyanis hosszú távon károsíthatják az ökoszisztémát! Emellett gondoskodjunk azokról a pontokról is, amelyeknek fagy elleni védelemre van szükségük, ezeket mindenképp téliesítsük! Ezek a lépések segítenek otthonunkat felkészíteni a hideg hónapokra, javítani a hatékonyságot és a kényelmet a ház körül. Így mindenképp érdemes mindet bevezetni az őszi rutinunkba, hogy aztán kiélvezhessük az összes előnyüket az elkövetkező időszakban.

(x)