A minimál stílus 3 jellemzője

Tudod, hogy milyen a minimál stílus? Nem? Akkor most eláruljuk ennek 3 fő jellemzőjét. Tarts velünk és tudj meg mindent erről az irányzatról!

2024. február 2., 03:00

Szerző:

A minimál stílust úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy a tér szolgálja az embert. Egy ilyen otthont az egyszerű formák, a rend és a fegyelem uralja. Bár könnyűnek tűnhet minimalista berendezést megalkotni, ez csak addig tart, amíg valaki komolyabban el nem kezd utánajárni annak, hogy milyen is egy minimalista lakás. A tiszta formák, a mellékes, és zavaró díszítések száműzése mellett törekedni kell az egyszerűségre és a modern megjelenésre.

A minimál stílus jellemzői

A minimál színpalettája nagyon korlátozott, így nagy önfegyelemre van szükség, hogy semmilyen felesleges és plusz árnyalat ne kerüljön felhasználásra. Erre az online bútor piactér kínálatából történő válogatás során is figyelni kell, hiszen mindennek az alapja a megfelelő berendezés. Mindegy, hogy komódról, ruhásszekrényről, egy kanapéról, esetleg egy kisebb asztalról van szó, maradjunk az egyszerű megoldásoknál.

Mindenképpen kerülje el a minimál stílust az, aki nem tud rendet tartani otthon. Itt nem játszanak a szép képek, apróbb emléktárgyak, a polcokon elhelyezhető apróságok. Sokszor még a könyvek sincsenek elől, maximum 2-3 darab, így nincs rendetlenség és szétszórtság.

1. Harmónia

A legfontosabb jellemző tehát a harmónia. Különösen fontos, hogy minden apró tárgy összhangban legyen a nagyobb bútorokkal és kiegészítőkkel. A minimál mindenkinek fel tudja adni a leckét, sokszor még a lakberendezők számára is nehézséget okoz a kevés dolog felhasználása. Itt derül ki igazán, hogy ki ismeri az apróbb és kifinomult trükköket a lakberendezéssel kapcsolatban.

2. Levegős elrendezés

Másik lényeges tényező a bútorok levegős elrendezése, a tágas, és üresen hagyott területek használata. Nem, nem kell még egy asztal, pakoló, komód, vagy éppen ülőke. Itt pont nem ez a lényeg. A stílus nagyon térigényes, így egy kisebb lakásban, garzonban nehezen megvalósítható.

A cél minimalista módon berendezni az otthonunkat, hogy semmi ne legyen elől, ne látszódjon. Igaz ez a konyhára, ahol nem maradhat elől a kávéfőző, a mikro, de még a bögrék sem. A nagyobb és hangsúlyosabb bútorokat pedig minden esetben szimmetrikusan, meghatározott helyen kell elhelyezni. Ezzel már adunk egy alapot a minimalista otthonunknak.

3. Formák ismétlődése

Érdekesség, hogy itt a formák és a minták folyamatosan ismétlődnek. Míg a bútorok egyszerűek, addig a kárpitok minta nélküliek. Az elegáns környezethez azonban egy kis kombinálásra is szükség lesz. Használjunk bátran fát és fémet, valamint meleg földszíneket. A minimalista nem a fekete és a fehér alkalmazásától lesz stílusos és elegáns, sőt, egy ilyen lakás cseppet sem kelt otthonos hangulatot.

Összegezve

Ha tehát minimalista életteret szeretnél magadnak, akkor figyelj arra, hogy semmit se túlozz el. Maradj meg az alapszíneknél, anyagoknál, ne használj túl sok bútort, mert az zsúfolt hatást kelthet.

(x)

12:18

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.