7 dolog, ami akadályozhatja a fogantatást

Külső szemlélőként azt gondolhatjuk, hogy a fogantatás nem egy nagy ördöngösség – azonban azok, akik már elkezdtek vele próbálkozni, láthatják, hogy ez nem teljesen így van. Ennek oka, hogy számtalan faktor befolyásolja a teherbeesés esélyeit, mind a nők, mind a férfiak oldaláról. Oda kell figyelni az étkezésre, a vitaminbevitelre, a stressz elkerülésére, arra, hogy milyen időpontokra időzíjtük az együttléteket… És még ha ezeket mind jól csináljuk is, előfordulhat, hogy akadályokba ütközünk. 

2022. április 7., 14:22

Szerző:

Most néhány olyan tényezőt fogunk sorra venni, amelyek az egyszerű fogantatás útjába állhatnak. Így ezek alapján felismerhetővé válnak a problémák, ami az első lépés afelé, hogy tegyünk valamit ellenük.

7 dolog, ami akadályozhatja a fogantatást

Az alábbiakban megnézünk néhány olyan életmódbeli szokást, testi adottságot vagy éppen hormonális állapotot, ami mind-mind hatással lehet a fogantatás sikerére. 

Étkezés

Ha gyereket tervezünk, akkor alapvetően elengedhetetlen az egészséges étkezés. Étkezzünk változatosan, kerüljünk a gyorséttermeket, fogyasszunk minél több színes zöldséget és gyümölcsöt, de ne feledkezzünk meg a fehérje- és szénhidrát-bevitelről sem! Ilyenkor ugyanis nemcsak magunkra – és az esetleges szigorú diétánkra kell gondolnunk –, hanem a fogantatásra is. Ehhez pedig elegendő vitaminra és ásványi anyagra lesz szükségünk. Különösen fontos a folsavbevitel, de a túlzott A-vitamin-bevitelt kerüljük! Ha ezeket nem tudjuk pusztán az étkezéssel bevinni a szervezetünkbe, szedjünk bátran vitaminokat, étrend-kiegészítőket!

Túl sok mozgás

Nem azt mondjuk, hogy el kell lustulnunk, amikor babát tervezünk. Viszont a túlzásba vitt edzés nem tesz jót a leendő anyukáknak, ugyanis olyan hormonok szabadulhatnak fel, amelyek megnehezítik a petefészkek munkáját. Mozogjunk bátran, csak alacsonyabb intenzitással – ez még segítheti is a teherbe esést!

Stressz

Lássuk be, a stressz senkinek sem tesz jót. És bár sok olyan nő van, aki a mindennapos stressz mellett is teherbe esett, leendő szülőként jobb ezt elkerülni. Itt nemcsak a munkából vagy az általános teendőkből fakadó stresszfaktorokra gondolunk. Nagyon fontos, hogy ne stresszeljünk rá magára a fogantatásra. Sokan ugyanis annyira görcsösen vágynak az élményre, hogy közben elveszítik ennek a boldog időszaknak a lényegét, ráadásul a teherbe esés is nehezebbé válik. Összességében: egy kis lazítás, esetleg pár meditációs gyakorlat ártani biztosan nem árt!

Kor

Biztosan mindenki hallott már arról, hogy az egyik legfontosabb faktor a teherbeesés kapcsán a kor. A termékeny női petesejtek ugyanis idővel egyre kevesebben lesznek: 35 éves kor fölött jelentősen csökken a teherbeesés esélye, 40 éves kor fölött pedig ez már alig 5% egy menstruációs ciklus alatt. 

Progeszteronhiány

A sárgatesthormon, azaz a progeszteron egy olyan hormon, ami a termékeny nők petefészkében termelődik. A feladatai között említhetjük azt, hogy előkészíti a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt beágyazódására, de a terhességet is több módon támogatja. Egyes genetikai tulajdonságok vagy életmódbeli szokások miatt azonban progeszteronhiány alakulhat ki, ami megnehezíti a teherbeesést. Szerencsére tehetünk ellene hormonterápiával, stresszkezeléssel, különböző természetes krémekkel és vitaminokkal is.

Rossz időzítés

Lehet, hogy azért nem sikerül a fogantatás, mert nem a megfelelő időben próbálkozunk. A nőknek ismerniük kell a ciklusukat, hogy tisztában legyenek azzal, mikor ovulálnak, azaz, hogy mikor a legtermékenyebbek. 

Ovulálás

A sikertelenül próbálkozó párok esetén igen gyakori probléma – nagyjából 30-40% – az, hogy a női ovuláció következetlen. Emiatt ugyanis lehetetlen a fent említett módon kiszámolni, hogy mikorra érdemes időzíteni az együttléteket. Az összevissza ovuláció mögött több ok is állhat. Az egyik a policisztás ovárium szindróma, de ilyen lehet a korai petefészek-elégtelenség vagy valamilyen hormonális zavar is. Ha a többi mezőt már kipipáltuk, és gyanítjuk, hogy ilyesmi állhat a sikertelen fogantatás hátterében, akkor érdemes felkeresni egy szakembert.

Súlyproblémák

A fogantatás útjába állhat az is, ha túlsúlyosak vagy éppen alultápláltak vagyunk – ez mind a nőkre, mind a férfiakra igaz. Az ilyesmi ugyanis nagy hatással van a hormonháztartásunkra, amelynek egyensúlya nélkülözhetetlen az optimális fogantatáshoz. 

Ha semmi sem működik…

Előfordulhat, hogy a fent említettekre mind-mind odafigyelünk, és mégsem jön össze a terhesség. Ez azért lehet, mert még az eddig kifejtetteknél is sokkal, de sokkal bonyolultabb folyamat a fogantatás. A problémák hátterében rengeteg más faktor állhat, például a genetika, vagy különböző, egyelőre nem detektált betegségek. Így, ha az odafigyelés ellenére sem jön össze a baba, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki iránymutatást adhat arról, hogy mi a következő lépés, amit érdemes megvizsgálni. 

Itt mindenképpen fontos megjegyezni egy egészen egyszerű dolgot is, ami lehet, hogy eddig a fogantatás útjában állt: az is megeshet ugyanis, hogy szimplán csak nem próbálkozunk elég régóta. Legyünk türelmesek, és csak akkor kezdjünk el a következőkön gondolkodni, ha 35 évnél fiatalabbak vagyunk, és egy év alatt nem sikerült, vagy ha 35 év felettiek vagyunk, és már fél éve próbálkozunk!

12:01

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!