A nyers diéta nem csak a kilókat, a koleszterinszintet is csökkenti

Nem mindenki képes követni ezt a diétát, de a követői szerint ez az egyik leghatékonyabb módszer.

2025. április 9., 15:47

Szerző:

ahogy közelít a nyári szezon, egyre többen keresik, hogy melyik a legmegfelelőbb diéta számukra. Sokféle módszer rendelkezésre áll, ezek közül az utóbbi időben a nyers diéta az egyik legnépszerűbb, amelynek azonban hátrányai is lehetnek a szakértők szerint, ugyanakkor helyesen kivitelezve nagyon is hatékony – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic.

Manapság egyre több feldolgozott élelmiszer és mesterséges alapanyagokból készült készétel kerül a boltok polcaira. Nem meglepő, hogy sokan a természetes élelmiszerek és elkészítési módok felé fordulnak. Ebből következően a fogyókúrás módszerek is változtak.

Nem is lehetne természetesebb étrendet követni annál, mint hogy nyersen fogyasztunk mindent, és ez még a felesleges kilók leadásában is segíthet. A módszert azonban nem könnyű követni, és ennek akár káros következményei is lehetnek, ezért a szakemberek elmagyarázták, mit érdemes erről tudni.

A nyers diéta ezért annyira népszerű

A nyers étrendet akkor a legkönnyebb betartani, ha valaki egyébként is a vegán étrendet követte, amely mellőzi az állati eredetű táplálékokat. Ám még ebben az esetben is nehézségekbe ütközhet, hiszen a fogásokat kizárólag úgy készítheti el, hogy azokhoz nyers zöldségeket, illetve fűszereket használ. A vegetáriánusok tojást és tejtermékeket is fogyasztanak, de ezeket is csak kezeletlen formában, míg olyanok is akadnak, akik akár húst is fogyasztanak, de azt is kizárólag nyers formában, ami hordozhat magában veszélyeket.

Kétségtelen, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával rengeteg vitamin és ásványi anyag kerül a szervezetbe, valamint magas rosttartalmuknak köszönhetően az emésztést is támogatják. A fogyást is elősegítik, hiszen alacsony a rosttartalmuk, és a koleszterinszintet is képesek alacsonyan tartani, ami fontos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének szempontjából.

Ugyanakkor a vas, a jód, a kalcium és a D-vitamin pótlására szükség lehet, és fehérjéből sem jut elegendő a szervezetbe. Ezen kívül a nyers tej, illetve a nyers hús rengeteg veszélyes baktériumot tartalmazhat, éppen ezért a főzés mindenképpen szükséges a szakértők szerint, különösen a húsok esetében.

Bár a nyers diéta rövid távon előnyös lehet a szervezet számára, a szakértők azt tanácsolják, ezt inkább időszakosan alkalmazzák a fogyni vágyók, mert hosszú távon akár komoly egészségügyi kockázatokkal is számolniuk kell.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)