Demencia: ebből az ételből már napi 85 gramm is fokozza a kockázatot

​A feldolgozott vörös húsok rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti a demencia kialakulásának kockázatát – derül ki egy átfogó, több évtizedes kutatásból.​

2025. március 28., 14:14

Szerző:

A feldolgozott vörös húsok magas só- és telített zsírtartalma, valamint a tartósítás során alkalmazott nitrátok és nitritek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz és gyulladás fokozódásához, amelyek negatívan befolyásolják az agy egészségét. Ezek a tényezők hosszú távon hozzájárulhatnak a kognitív funkciók romlásához és a demencia kialakulásához.

Feldolgozott vörös húsok és a demencia kapcsolata


Az Amerikai Neurológiai Akadémia által végzett tanulmány 133 771, átlagosan 49 éves résztvevő étkezési szokásait és egészségi állapotát követte nyomon 43 éven keresztül. A kutatás során a résztvevők rendszeresen beszámoltak étrendjükről, különös tekintettel a feldolgozott vörös húsok – mint a bacon, virsli, kolbász és szalámi – fogyasztására. Az eredmények szerint azoknál,

akik napi 0,25 adag (kb. 85 gramm) vagy annál több feldolgozott vörös húst fogyasztottak, 13%-kal magasabb volt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik napi 0,10 adagnál kevesebbet ettek.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a feldolgozott vörös húsok helyettesítése egészségesebb fehérjeforrásokkal csökkentheti a demencia kockázatát. Például a diófélék, hüvelyesek vagy tofu beiktatása az étrendbe akár 20%-kal is mérsékelheti a rizikót. Ezek az élelmiszerek gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és egészséges zsírokban, amelyek támogatják az agy egészségét és hozzájárulhatnak a kognitív funkciók megőrzéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy bár a tanulmány jelentős összefüggést talált a feldolgozott vörös húsok fogyasztása és a demencia kockázata között, az ok-okozati kapcsolatot nem sikerült egyértelműen bizonyítani. A kutatás önbevalláson alapuló étkezési naplókat használt, ami bizonyos torzításokat eredményezhet. Ezért további, kontrollált vizsgálatok szükségesek a pontos összefüggések feltárásához és a táplálkozási ajánlások finomításához.​

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)