Egy friss kutatás szerint, ez az étel csökkentheti a demencia kockázatát

A kutatások szerint ez az étel képes csökkenteni a demencia kockázatát.

2024. december 18., 16:21

Szerző:

Manapság is nagyon sok vizsgálatot végeznek a demenciával kapcsolatban. A tudósok folyamatosan próbálják feltérképezni az emberi szervezetet és kideríteni, hogy pontosan honnan indulhatnak a tünetek, mik jelezhetik előre a betegséget. A megfigyelések szerint azonban van egy étel, amelynek a segítségével mérsékelhetőek a tünetek, írta meg a Mirror.

Így csökkenthetik a magvak a demencia kockázatát

A lap cikke szerint, ausztrál kutatók több mint 4800, 55 év feletti kínai felnőtt bevonásával készítettek tanulmányt. Az eredmények szerint, a magvak pozitívan befolyásolják a mentális képességeket, ha napi szinten 10 grammnál többet fogyasztunk belőlük. Úgy vélik, hogy emiatt hozzájárulhatnak a gondolkodáshoz, valamint az érvelés és a memória javulásához.

Dr. Ming Li kutatásvezető feltárta, hogy ez az első olyan tanulmány, amely összefüggést állapít meg a diófélék fogyasztása és a kognitív képességek között. Úgy véli, hogy ezáltal betekintést nyújt a növekvő mentális egészségügyi problémákba, beleértve a demenciát is, amellyel az idősödő népesség szembesül.

„Napi több mint 10 gramm – vagy két teáskanálnyi – dió vagy mogyoró elfogyasztásával az idősebbek akár 60 százalékkal is javíthatják kognitív funkciójukat azokhoz képest, akik nem esznek diót”

– árulta el Dr. Li, a University of South Australia munkatársa.

Nagyon sok adatot elemeztek a kutatás során, és kiderült, hogy a személyek főként földimogyorót fogyasztottak. A szakemberek úgy vélik, hogy az eredmények annak köszönhetőek, hogy a földimogyoró nagyon sok hasznos tápanyagot, antioxidánst tartalmaz, amiatt hozzájárulhat a kognitív képességek szinten tartásához.

„A diófélékről ismert, hogy bővelkednek egészséges zsírokban, fehérjében és rostban, olyan élettani hatásaik vannak, amelyek csökkenthetik a koleszterinszintet és javíthatják a kognitív képességeket. Noha nincs gyógymód az életkorral összefüggő kognitív hanyatlásra és a neurodegeneratív betegségekre, az étkezési szokások csökkenthetik a kockázatot”

– számol be a Surrey Live.

Dr. Li elmondta, hogy az életkor előrehaladtával az emberek változásokat tapasztalhatnak a memóriában, a beszéd sebességében és a gondolkodásban. Ez azonban egy természetes folyamat, ami az öregedés része. Ugyanakkor az életkorral együtt a demencia is megjelenhet, ezért fokozottan ajánlott figyelni az életmódbeli szokásokra.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)