Washingtoni lobbicsoport ajánlgatja a kriptovalutát azzal, hogy nem csak bűnözők fizetnek vele

A lobbicsoportok már több millió dollárt gyűjtöttek össze kampánycélokra, hogy ezzel javítsák a kriptopénzek megítélését, és átvitt értelemben Washingtonba helyezzék a kriptokereskedelem „központját”.

2021. május 26., 17:57

Szerző:

A kriptodevizákat ugyan egyre inkább támogatja a Wall Street, a jegybankok szerint továbbra is csak egy eszköz a bűnözők kezében, amivel feltűnés nélkül tudnak üzletelni. Ezzel az előítélettel pedig nehéz betörnie a kriptodevizáknak a hagyományos devizapiacra. Washingtoni érdekcsoportok viszont lehetőséget láttak a helyzetben, és szervezkedni kezdtek annak érdekében, hogy a kriptodevizákat szélesebb körben fogadják el.

A bankok közül például a Goldman Sachs engedélyezi a kriptodevizák használatát, a pénzügyi hatóságok viszont egyelőre bizonytalanok. Egy nemzetközi csalásellenes felügyelőszerv március végén olyan új szabályozást javasolt, ami a kriptodevizás lobbicsoportok szerint súlyos károkat okozna az iparágban. A 39 tagú Pénzügyi Akciócsoport (FATF) egy felügyelőrendszert sürget a kriptovalutás tranzakciókhoz, ami nagyon hasonló az amerikai pénzügyminisztérium pénzmosás elleni javaslatához.

Az amerikai pénzügyminisztérium várhatóan még az idén elkészül a törvényjavaslat véglegesítésével, ugyanis a bitcoin árfolyama emelkedik, és egyre többen használják az Egyesült Államokban. Egy bitcoin jelenleg 59 ezer dollárt ér, több mint nyolcszorosát a tavaly áprilisi értéknek. A széleskörű használat önmagában nem lenne gond, a bitcoint azonban sok bűnöző és drogkereskedő is alkalmazza, hogy így tegyék követhetetlenné az illegális tranzakciókat. A legnépszerűbb kriptodeviza körüli előítéletek még a 2013 előtti időszakból származnak, amikor a „Selyemút” nevű illegális kereskedelmi weboldalon csak bitcoinnal lehetett fizetni, de a bitcoinnak továbbra is szerepe van az illegális kereskedelemben.

A washingtoni Coin Center 300 ezer dollárt gyűjtött adományokból, és a Twitter alapítója, Jack Dorsey is beszállt egymillió dollárral a kezdeményezésükbe. Dorsey másik cége, a Square 30 millió dollárt fektetett bitcoinba nemrég. A Coin Center ügyvezető igazgatója, Jerry Brito elmondta: akár jogi úton is szembeszállnának a pénzügyminisztérium által javasolt törvénytervezettel.

Washington már januárban is egy fontos helyszíne volt a bitcoin-kereskedelemnek, igaz, más kontextusban: egy francia programozó 500 ezer dollárnyi kriptopénzt küldött szélsőjobboldali csoportoknak, amelyeknek végül sikerült megszervezni a Capitolium ostromát. A Chainalysis, egy bitcoinos visszaéléseket felderítő cég szerint azonban az illegális tevékenység aránya csökken a bitcoinos tranzakciók körében. Ez igaz lehet az illegális kereskedelemre, de arra továbbra sem találtak megoldást, hogy a zsarolóvírusos támadások esetén ne lehessen bitcoint kérni. „A rendvédelmi szervek egyre ügyesebbek az illegális kereskedelem lekövetésében” – mondta Jesse Spiro, a Chainalysis egyik vezetője.

A legnépesebb országok kormányai továbbra is ellenzik a bitcoin használatát. Egy indiai tisztviselő év elején azt mondta, az országban akár be is tilthatják a kriptopénzek használatát, Nigéria és Kína pedig szintén visszaszorította a kriptodeviza-kereskedelmet. A legnagyobb amerikai bankok sem nyitottak a bitcoin használatára, az említett Goldman Sachs mellett azonban a Morgan Stanley is engedélyezné az ügyfeleinek.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: Anadoli/AFP | Mustafa Ciftci)