Már a repülő taxikat tesztelik Angliában

Itt a jövő, de reméljük, nem úgy, mint Szárnyas fejvadászban. A repülő autók forradalmasíthatják a városi közlekedést.

2021. május 25., 07:50

Szerző:

Az angliai Coventry településén még idén megkezdődik a repülő taxik és csomagszállító drónok tesztelése. Az 1,2 millió fontos projekt segíthet létrehozni az ország első “városi légiútjait.” A kormány egy központi állomást létesített, ahonnan tesztrepüléseket végeznek a 400 ezres lakosú város különböző pontjaira. A feladatot az Urban-Air Port nevű cég fogja irányítani a földről.

A világ több részén is próbálkoznak már repülő taxikkal, és hasonló szállítmányozási módszerekkel. Az eddigi tesztek viszont elkerülték a sűrűn lakott területeket. Még az olyan úttörők, mint a szingapúri Volocopter, vagy a floridai Lilium sem merészkedtek még ilyen helyekre. 

Az Egyesült Királyság az Altitude Angel nevű cég légiirányító rendszerét tervezi használni, hogy biztonságossá tegye a repülőutakat. Ez a technológia “lehetővé teszi mindenki számára, aki légi utakat vesz igénybe, hogy biztonságosan használja a légteret. Segítséget nyújt a légitaxiknak, a drónok kezelőinek, de a kereskedelmi repülőforgalomnak és a mentőhelikoptereknek is”  - mondta Richard Ellis, a cég üzleti vezetője.

Az USA sem maradna le a légitaxizásban: a szövetségi repülési hatóság vezetője, Steve Dickinson szerint az országban legkésőbb 2023-ig jóváhagyhatják a városi repülőutak terveit, és már a következő évben felszállhatnak a taxik.

Az angol projektben a Malloy Aeronautics és a SkyFarer drónjai fognak rakományt szállítani, még a dél-koreai Hyundai biztosítja a repülő taxikat. A cég azt reméli, hogy 2028-ig képes lesz piacra dobni ezeket a járműveket. 

A városi légiutak szabályzásán pedig közösen dolgozik a Safeguard Vertiports és az ország repülési hatósága. A projekt összesen 3-4 hónapot vesz majd igénybe, de jelenleg arról tárgyalnak, hogy egy évvel meghosszabbítsák - így többféle útvonalat és járművet is tudnának tesztelni. Az Air-One nevű központi állomás nemcsak a légi közlekedést segíti majd: ott hagyományos elektromos autókat, kerékpárokat és robogókat is fel lehet majd tölteni. Ricky Sandhu, az Urban-Air Port alapítója szerint több brit város is szeretné, hogy náluk is hasonló projektek valósuljanak meg.

Közben a brit királyi posta is nekiállt drónokkal kísérletezni: ők a Windracers járműveit használják arra, hogy a tengeren átkelve szállítsanak ki csomagokat a Scilly-szigeteken. A szállítmányok repülővel érkeznek majd meg az elosztóközpontba, ahonnan drónok viszik őket tovább. 

(Christopher Jasper és Alan Levin)

 

(Kiemelt kép: Zubaidah Jalil / DPA / dpa Picture-Alliance)