Harvey Weinstein fellebbez a nemi erőszakról szóló bírósági ítélet ellen

A producer szerint a #MeToo-mozgalom szimbolikus jelentőségű bírósági tárgyalása nem zajlott fair módon.

2021. április 6., 16:38

Szerző:

Harvey Weinstein hollywoodi producer arra kér egy New York állambeli fellebbviteli bíróságot, hogy semmisítse meg az ellene szexuális erőszak ügyében hozott ítéletet. A 23 éves börtönbüntetését töltő producer szerint nem a konkrét vádpontok alapján, hanem a közbeszéd felhevültsége miatt ítélték el.

Kétségbeesett próbálkozás

„A vádak nagy része úgynevezett »helytelen«, de jogilag nem büntethető magatartásról szólt” – írta a producer ügyvédje, Barry Kamins a beadványban, amelyet az ügyvédi irodája bocsátott a Bloomberg rendelkezésére hétfőn. „Ezt az embert, aki egykor Hollywood óriása volt, ma már egy megvetett páriaként kezelik.”

2017-ben jelentek meg azok a cikkek a New York Times és a New Yorker lapjain, amelyekben több tucat nő vádolta meg a befolyásos producert azzal, hogy kizsákmányolta őket. Ennek nyomán számtalan hasonló vád jelent meg több vezető pozícióban lévő férfiról a szórakoztatóiparban és a médiában. Weinstein ügyvédei szerint a bíró számos hibát vétett: vallomásokat hallgatott meg olyan áldozatoktól, akik nem is szerepeltek a vádiratban, nem engedte, hogy olyan szakértőket hallgassanak meg, akik kétségbe vonhatták volna a vádpontok legitimitását, valamint olyan vádpontokat is tárgyalt, amelyek túl későn lettek benyújtva. Szerintük mindezzel a tárgyalást a túlbuzgó kerületi ügyész és az „érdekképviseletet ellátó újságírók” vendettájaként lehet csak értelmezni.

Douglas Wigdor, aki Weinstein áldozatai közül hetet is képvisel, azt mondta:

„A fellebbezés kétségbeesett próbálkozás, hogy semmissé tegyenek egy fair tárgyalást, biztosak vagyunk abban, hogy ez nem fog változtatni az ítéleten és a kiszabott büntetésen.”

Cyrus Vance Jr. manhattani kerületi ügyész szóvivője azt nyilatkozta, hogy „a bíróságon fogunk reagálni”. Egy volt ügyész – akinek nincs köze ehhez a tárgyaláshoz – azt nyilatkozta, kevés esélyt lát arra, hogy helyt adjanak a fellebbezésnek. „Így, hogy ennyi idő telt el az ítélet óta, nagyon magas lécet kell megugrani ahhoz, hogy megváltoztathassák az ítéletet” – mondta.

Weinstein ügyvédei azt állítják, hogy a fair tárgyaláshoz való jog azért is sérült, mert a bíróság épületénél folyamatosan tüntetők voltak jelen, akik zavarták a munkát. Az is szerepel a fellebbezésben, hogy az egyik esküdt túl elfogult volt, és hazudott arról az önéletrajzi könyvről, amit korábban írt, valamint azután is az esküdtszék tagja maradhatott, hogy a bíróság megállapította: a könyv olyan, ragadozó természetű idősebb férfiakról szólt, akik szexuális kapcsolatot létesítenek fiatalabb nőkkel. A szerző „az elejétől fogva alkalmatlan volt arra, hogy esküdt legyen Harvey Weinstein tárgyalásán, és ki kellett volna őt zárni” – áll a beadott iratban.

Ügyek és ítéletek

Weinsteint 2020 februárjában ítélték el több ügyben: bűnös szexuális tevékenységért, mert orális szexre kényszerítette a Project Runway című reality-n dolgozó asszisztenst, Miriam Haley-t 2006-ban; nemi erőszakért, mert rátámadt Jessica Mann színésznőre egy manhattani hotelben 2013-ban. Jelenleg egy New York-i állami börtönben tölti büntetését.

Két másik vádpont alól viszont felmentették: nem ítélték el ragadozó természetű nemi erőszakért – ami miatt akár életfogytiglant is kaphatott volna –, valamint a nemi erőszak súlyosabb változata alól is felmentették, amelyhez szükséges lett volna az „erőszakos kényszer” bizonyítása. A nemi erőszak vádjához – ami miatt el is ítélték – a beleegyezés hiányát kellett bizonyítani. 

Weinstein ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik Los Angeles-ben.

A főgonosz szerepe

A több mint 160 oldalas fellebbezésben Weinstein azt állítja, hogy a 2006-os és 2013-as események során a nők beleegyezése a szexuális aktusokba „vitathatatlan” tény volt. „A tanúvallomásaik – még ha a vádnak kedvező fényben is nézzük őket – azt mutatják, Mr. Weinstein nem volt tisztában azzal, hogy nem akartak szexuális kapcsolatba lépni vele az incidensek időpontjában. Érthetetlenek a magyarázataik arra, hogy miért adták meg magukat, miért találkoztak vele többször is, miért szexeltek vele, miért küldtek neki emaileket, vagy hogy miért mutatták be őt szüleiknek és barátaiknak, és kértek tőle szívességeket” – írják a beadványban.

Weinstein szerint a bíróság legitimálta a sértettek magyarázatait – megengedte egy pszichiáter szakértőnek, hogy elmondja az esküdtszék előtt: nem meglepő, hogy az áldozatok így kezelik zaklatóikat. Szerinte viszont azt már nem engedte meg a bíróság, hogy az alperes is beidézzen egy szakértőt, aki vitatkozott volna ezzel az állásfoglalással. De szerinte a 23 éves büntetés is túl szigorú: állítja, hogy valójában nem az elítélt bűncselekmények miatt kapott ennyit, hanem azért, mert „a média főgonoszának” szerepébe került.

Az ügyet New York állam Legfelsőbb Bírósága tárgyalja.

(Kiemelt kép: Harvey Weinstein szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt amerikai filmproducer pere újabb tárgyalására érkezik a New York-i Legfelsőbb Bíróságra 2020. február 18-án. Fotó: MTI/EPA | Jason Szenes)