Folytatódik a munkások harca az Amazonnal

A koronavírus elleni megfelelő védekezés elmulasztása miatt folyik óriás per az amerikai vállalat ellen. Az Egyesült Államok sajátságos jogi rendszere miatt azonban megúszhatja a cég.

2021. június 22., 19:39

Szerző:

Felülvizsgálja a New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság az Amazon Inc. ellen indított munkajogi pert. Letitia James, New York-i legfőbb ügyész azzal vádolja a céget, hogy elmulasztotta hatalmas számú munkavállalójának egészségügyi védelmét a Covid-19 járvány alatt. A világ leggazdagabb emberének vállalata már az alábbi per kezdete előtt is hírhedté vált szörnyű munkavégzési körülményeiről. Azonban míg korábban csak a munkások végletekig történő túlhajszolásának vádja érte sorozatosan a céget, a koronavírus megjelenésével további problémák is felmerültek a munkások jogai körül. Letitia James a következőképpen fogalmazott:

„Az Amazon többször és tartósan nem tett eleget a New York városa által előírt törvényi kötelezettségének, amely ésszerű és megfelelő intézkedéseket vezetett be munkavállalói védelmének érdekében. A cég nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyta a védekezés előírt formáját, ami így súlyos egészségügyi és biztonsági kockázattal járt több ezer dolgozó számára, ezzel pedig az egész társadalomra”.

Emiatt a legfőbb ügyész pénteken benyújtott indítványában arra kérte Brian Cogan amerikai kerületi bírót Brooklynban, hogy ejtse a szövetségi pert, és engedje New Yorknak, hogy követeléseit az állami bíróságon folytathassa. Erre reagálva az Amazon arra hivatkozva akarta blokkolni Letitia James kérelmét, hogy véleményük alapján a legfőbb ügyésznek nincs jogi hatásköre a cég koronavírussal szembeni védekezésnek megválasztásában, ugyanis  a vállalatra egyedül a szövetségi törvények vonatkoznak.

Az ügy kimenetele ez a kérdés azért is lesz hatalmas jelentőséggel, mivel az állami önrendelkezés kérdése, vagyis a döntés, hogy a lokális vagy a szövetségi törvényeket vegyék alapul az eljárásban, évtizedes múltra visszanyúló téma az Egyesült Államokban. Így, az hogy mely fél kerül ki győztesen az eljárásból nem pusztán egy munkajogi per lezárását, de egy igen megosztó jogi kérdésben való állásfoglalást is eredményez.

(Készült a Bloomberg cikke alapján.)

(Kiemelt kép: A tüntetők, köztük az Amazon dolgozói és szimpatizánsok, az Amazon munkakörülményei és vállalati politikája ellen demonstrálnak a vállalat egyik legnagyobb részvényesének számító Blackrock befektetési vállalat irodája előtt Washington DC-ben, 2021. május 24-én. Fotó: AFP | Saul Loeb)