Nekiszegezték Elon Musknak a kérdést Twitteren: mi lesz a világ éhezőivel?

A Twitteren írt rá az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója a milliárdosra. A világ egyik leggazdagabb embere vonakodik segíteni. 

2021. november 3., 15:30

Szerző:

Elon Must kétségbe vonja, amit az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója David Beasley állít, hogy vagyonának már egy kis része is megoldaná az éhezést a világon. David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának a vezetője ugyanis a Twitteren kért segítséget a világ leggazdagabb emberétől. Ezután újból megkereste és arra kérte őt, és a hozzá hasonló milliárdosokat, hogy „lépjenek fel együtt, egyszeri alkalommal az ügy érdekében.”

Beasley Musk és az Amazon.com Inc. másik társalapítójának Jeff Bezos támogatását is kérte, mivel mindketten a Bloomberg Billionaires lista élén állnak, mint a világ leggazdagabb emberei. 

„Mindössze 6 milliárd dollár megakadályozhatná 42 millió ember éhhalálát”

– írta Beasley.


„Ha pontos számításokkal alátámasztják, hogy 6 milliárd dollár megszünteti az éhezést világon, akkor most eladom a Tesla részvényeket és megteszem, amit kérnek tőlem, de ehhez az élelmezési programnak átláthatónak és hozzáférhetőnek kell lennie a nyilvánosság számára és pontosan tudnia kell, hogy mire költik el a pénzt" – fejtette ki Musk a kétségeit, szintén a Twitteren, október 31-én.

Musk az elektromos járműveket gyártó vállalat, a Tesla vezérigazgatója, amely a múlt héten csatlakozott ahhoz a maroknyi vállalathoz, amelyek értéke meghaladja az 1 billió dollárt. 

A 6 milliárd dolláros összeg csak egy kis töredéke Musk jelenlegi 311 milliárd dolláros nettó vagyonának.

Ugyanakkor kevesebb, mint az a 9,3 milliárd dollár, amellyel vagyona csak október 29-én nőtt, a Bloomberg vagyonindexe alapján.

A Tesla teszi ki Musk vagyonának túlnyomó többségét. Nagyon ritkán ad el részvényeket az elektromos járművek gyártó cégből, amelynek papírjai  pénteken rekord 1114 dollárt értek el. Vagyona a SpaceX-ben, egy magán űrkutatási cégben való részesedésének köszönhetően is nőtt, amelyet a múlt hónapban körülbelül 100 milliárd dollárra értékeltek.

Musk, aki gyakran szókimondó a közösségi médiában, szintén bírálta az amerikai milliárdosok megadóztatására tett kísérleteket. Azt mondta a Twitteren, hogy a milliárdos vagyonra kivetett adó csak „kis fogást" jelentene az államadósság kifizetése felé, azzal érvelve, hogy az állami kiadásokra kellene helyezni a hangsúlyt.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Odd ANDERSEN / AFP)