Zöldségturmixok helyett valós módszerekkel küzdhet a járvány ellen Tanzánia

Samia Suluhu Hassan elődje káoszt okozott vírustagadó kijelentéseivel, ráadásul még azt is bejelentette, hogy az országnak nincs szüksége vakcinára. Az új elnök azonban egy darabig nem térhet el lényegesen ettől a politikától.

2021. március 26., 16:36

Szerző:

Samia Suluhu Hassan számos kihívást örökölt elődjétől, amikor múlt héten beiktatták Tanzánia első női elnökeként. Viszont egyikkel sem sürgősebb foglalkozni, mint azzal a káosszal, amit elődje koronavírus-politikája okozott. Az első feladata elnökként most az, hogy eldöntse, mi legyen a sorsa annak a miniszternek, aki meghozta az ország „különcködőnek” nevezett intézkedéseit.

Habár a volt elnök, John Magufili már halott, Dorothy Gwajima egészségügyi miniszter tovább élteti annak valóságtól elrugaszkodott víruskezelését. Az előző kormány az isteni gondviselést és a zöldségturmixokat állította a középpontba a koronavírus elleni harc során. Egy bizarr sajtótájékoztatón maga a miniszter is elővett egy turmixgépet, hogy smoothie-t csináljon magának a megrökönyödött újságírók szeme láttára.

Gwajima ezen felül azt is bejelentette, hogy az országnak semmi szüksége nincs vakcinákra – miközben a többi afrikai ország minden követ megmozgatott, hogy oltáshoz jusson.

A kormány hosszú ideje nem szolgáltat pontos adatokat a járványhelyzetről az országban. Tanzánia legutóbb tavaly májusban tett közzé statisztikákat, amikor a halálozások száma még összesen csak 21 volt. Az országban alig tesztelnek: a legtöbben, akik elkapták a vírust, nem is tudnak róla. Ennek következtében a járvány gyorsan terjedt. Erre viszont csak olyan jelekből lehetett következtetni, mint hogy az ország rádióiban a korábban alig pár perces, temetéseket bejelentő hírek mostanában akár fél óra hosszan is eltarthatnak. Az ellenzéki politikusok szerint krízishelyzetről lehet beszélni.

Hassan elnök egyelőre még nem jelentette be, hogyan fogja kezelni a járványt. Több megfigyelő szerint sem véletlenül hallgat: elődje elképesztően népszerű volt a nép körében – még úgy is, hogy tavaly őszi választási győzelmét nagy valószínűséggel csalással szerezte meg. Politikailag nem lenne bölcs döntés hát rögtön letérni az általa kijelölt útról.

Hassan viszont tudja, hogy hosszú távon csak Gwajima nélkül lesz képes kezelni a járványhelyzetet. De még egy új egészségügyi miniszterrel is nehéz lesz behozni azt a hátrányt, amit a hibás intézkedések okoztak. Ha viszont nem lesznek változások, akkor nem csak a járvány, de a gazdasági válság is óriási pusztítást okozhat.

Az elnök gyenge politikai helyzetből vág bele a munkába: amellett, hogy nő, ő az első olyan vezető is, aki a Zanzibár-félszigetről származik, így politikai kívülállónak számít. Habár szép karriert futott be a hatalmon lévő Chama Cha Mapinduzi (CCM) pártban, nem tudhat maga mögött egy erős választókerületet. Ezenfelül Magufuli eredetileg nem is őt szánta az alelnöki posztra a 2015-ös választások után, hanem Hussein Mwinyi védelmi minisztert, egy korábbi elnök fiát. Az elnököt a párt győzte meg arról, hogy egy nőnek adja a pozíciót.

Habár a 2020-as választások után sem mozdították el tisztségéből, Hassan sosem volt Magufuli legfontosabb bizalmasai között. Amikor az elnök késő februárban egészségügyi állapota miatt eltűnt a nyilvánosság elől (állítólag maga is a koronavírust kapta el), inkább arról szóltak a pletykák, hogy Palamagamba Kabudi külügyminiszter, vagy Isack Kamwelwe közlekedési miniszter válthatja őt posztján halála esetén.

Azonban ismét Hassan lett a kompromisszumos jelölt, és Magufuli halála után két nappal már be is iktatták új hivatalába. Beiktatási beszédében azt mondta: „Nem voltam erre felkészülve.” Valószínűleg nem túlzott.

Most akár Magufuli eredeti mandátumának végéig, azaz 2025-ig is hivatalban lehet. A CCM-nek nincs jelentős politikai ellenfele, úgyhogy az ellenzék sem jelent számára valós fenyegetést. Ez a tömb azért is lehet különösen megengedő vele szemben, mert 2017-ben ő volt az egyetlen kormánypárti politikus, aki meglátogatta a kórházban Tundu Lissu ellenzéki vezetőt, miután egy merényletkísérlet során 16-szor meglőtték. Így Hassannak inkább saját pártja befolyásos tagjaitól kell tartania, akik közül most többen is az alelnöki posztra pályáznak.

A legfontosabb dolga az, hogy demonstrálja hatalmát a CCM-ben. A politikai szokásjog szerint elnökként automatikusan a párt vezetőjévé is vált. Talán még a megüresedett főtitkári pozícióba is sikerülhet egy szövetségesét ültetnie – viszont így is meg kell egyeznie azokkal, akiket Magufuli juttatott magas pozíciókba, és akik gyenge láncszemként tekintenek rá.

A járványkezeléssel és a pártpolitikai hozzáállással ellentétben viszont úgy tűnik, hogy a gazdaság terén Hassan Magufuli nyomdokaiba lép. Tovább folyhatnak a munkák az olyan óriási projekteken, mint az Ugandából Tanzániába vezető 3,5 milliárd dolláros, finomítatlan kőolajat szállító vezeték, és a 30 milliárd dolláros folyékonygáz-termelési program. A külföldi befektetők számára különös érdeklődésre tarthat számot az új elnök hozzáállása a befektetési politikához. Az ehhez tartozó intézkedések eddig a helyi tulajdonosokat támogatták. Ezenfelül érdemes lesz odafigyelni a bányászati reformra is, ami lehetővé tette, hogy a kormány újratárgyaljon bizonyos feltételeket az ásvány- és energiaipari vállalatokkal. 

Az ezekhez kapcsolódó kihívások önmagukban is teljes embert kívánnának. Viszont Afrika többi részéhez hasonlóan most itt is a koronavírus az elsődleges feladat. Az, hogy Hassan mihez kezd Gwajimával, egész hivatali idejére megadhatja az alaphangot.

(Bobby Ghosh)

(Kiemelt kép: Samia Suluhu Hassan, Tanzánia volt alelnöke és új elnöke jobb oldalon elvonul a díszőrség sorfala előtt, miután letette hivatali esküjét Tanzánia fővárosában, Dar es-Salaamban 2021. március 19-én. Fotó | MTI/AP)