Radioaktív szennyezéstől tartanak Fukusimában

Nemcsak Japánban, hanem a szomszédos országokban tiltakoznak az emberek.

2023. augusztus 24., 20:23

Szerző:

Nagyon sokan aggódnak, és félelemmel gondolnak arra, hogy milyen következményei lesznek annak, ha később kiderül, hogy a radioaktív szennyezés esetleg mégis bejut a vízbe és annak élővilágába. Hiába hangsúlyozzák a japán hatóságok, hogy a japán atomerőmű vize szűrt, hígított, és nem képes károsítani a környezetet az óceánba érkezve. Nemcsak Japánban, hanem a szomszédos országokban is utcára vonultak az emberek. Például Dél-Koreában, ahol attól tartanak, hogy a közös tengerből kifogott halakat és tenger gyümölcseit egyszerűen nem merik majd megvenni az emberek – írja az euronews

Kína „önző cselekedetnek” minősítette az atomerőmű vizének óceánba engedését, és meg is tiltotta a japán tenger gyümölcsök importját, sőt további intézkedéseket sem tartanak kizártnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy tüntető gázálarcot visel, hogy az atomerőművek ellen tiltakozzon a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) központja előtt Tokióban 2011. március 27-én, miután a vállalat fukusimai atomerőművét hatalmas földrengés és szökőár sújtotta. Fotó: Yoshikazu Tsuno/AFP)