Súlyos következménye lehet annak, ha külföldi növény kerül az otthonába

Egy tájidegen növény által olyan károsítók vagy invazív fajok kerülhetnek be az országba, amelyek ellen nem tudunk védekezni.

2024. június 11., 15:41

Szerző:

Az Európai Unión kívüli nyaralása alatt megtetszett egy növény és szívesen hazavinné? Ne tegye! A messzi tájakról ugyanis nem csak egy szép, egzotikus növényt, hanem akár számos növényi károsítót is behurcolhatunk az országba, amelyek visszafordíthatatlan hatással lehetnek a hazai élővilágra – figyelmeztet cikkében az agroinform.hu. Azok ugyanis olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket.

A portál szerint egy 2013-as példa jól szemlélteti, hogy egyes növényegészségügyi katasztrófák akár visszafordíthatatlanok is lehetnek. Ekkor ugyanis Dél-Olaszországban egy amerikai kontinensről származó baktériumot (Xylella fastidiosa) azonosítottak, amely addigra már elterjedt a dél-olasz olívaültetvényekben, súlyosan károsítva az olasz agrárgazdaságot és siralmas látvánnyá változtatva a régió jellegzetes táját. Puglia régiójában összesen 21 millió fát fertőzött meg és pusztított el.

Azóta sajnos már több európai országban is megjelent, kiterjedt fertőzést okozva: Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában. Ráadásul olyan károsítóról van szó, amely 400-600 gazdanövénnyel rendelkezik és előszeretettel támadja meg az olíván kívül, a csonthéjasokat, a citrusféléket, a szőlőt és a legkülönbözőbb dísz- valamint vadon élő őshonos növényeket.

Emellett persze olyan eset is előfordulhat, amikor invazív fajokat hurcolunk be, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

A cikk felhívja figyelmet arra, hogy az internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy a növények mentesek az uniós zárlati és a vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól és teljesítik az Európai Unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának.

Fontos tudni, hogy az egyes országokban más és más előírások vonatkoznak a növényekkel, vagy növényi termékekkel való utazásra. Nyaralás előtt ezért célszerű tájékozódni a választott régió növényegészségügyi kockázatairól is. A növényi kártevők és betegségek ugyanis hatással lehetnek élelmiszerbiztonságunkra, gazdaságunkra és környezetünkre, míg az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel – áll a portál cikkében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: delphin / Pixabay)