Megint megígérte Németország, hogy leállít három atomerőművet

Ezernyi origami madarat akasztottak ki egy parkban német környezetvédők, az északi Kiel kikötővárosában. Az összehajtogatott papírlapok azt a rengeteg ígéretet jelképezik, amelyeket a Berlini kormány tett az elmúlt évtizedben, arra vonatkozólag, hogy 2022-ig az összes német atomerőművet bezárja.

2023. április 14., 15:27

Szerző:

Papírból hajtogatott madarakkel lepték el a német környezetvédők Kiel kikötőjét. Ezzel üzennek a Berlini kormánynak, hogy már rengetegszer megígérte, hogy 2022-ig az összes német atomerőművet bezárja. Most úgy tünik, hogy Németország leállít három atomerőművet és újra megígérte, hogy a többit is bezárja – írja az euronews.

Berlin a japán fukushimai erőmű 2011-es tragédiája után döntött úgy, hogy szakít a nukleáris energiával. Azóta készíti elő a reaktorok lekapcsolását, és folyamatosan próbálja átállítani az országot a megújuló energiahordozókra. Az átmenetet azonban fenekestől felforgatta a tavaly kezdődött orosz-ukrán háború. Németország orosz gáz nélkül maradt, így újra szükség lett az atomerőművekre.

A kritikusok úgy vélik, hogy a belföldön termelt atomenergia az egyetlen eszköz arra, hogy a kormány csökkentse az ipar áramköltségeit. A megújulók csak nagyon sokára fogják tudni helyettesíteni.  

„A megújuló energia fontos szerepet fog játszani Németországban, de attól tartok, hogy ez nem holnap lesz. Már a zöld átálláshoz is hatalmas energiamennyiségre van szükségünk. Ekkora kapacitásnöveléshez egy évtized is kevés”- nyilatkozott Klaus Wiener kereszténydemokrata képviselő. 

(A goesgeni atomerőmű Daeniken közelében 2022. augusztus 13-án. Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.