Nem bomlott le teljesen a boltokban biológiailag lebomlóként árult zacskó

A Greenpeace és a Humusz megnézte, mi történik 45 nap után a lebomló zacskókkal a komposztálóban. 

2023. június 6., 15:53

Szerző:

Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség lebomlóként kínált műanyag zacskókat komposztált. Arra voltak kíváncsiak, hogy a zacskók valóban lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt. A zöldszervezetek azt látják, hogy egy híján 45 nap alatt nem bomlottak le teljesen, bár ennek folyamata már megkezdődött. A zacskókat hazai élelmiszerboltokból szerezték be, az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco üzleteiből. A 45 napos kísérletben komposztálóba rakták a zacskókat – írja a Greenpeace.

A kísérlet során olyan műanyag zacskókat tesztelnek, melyek „otthoni komposztálásra alkalmas” jelöléssel vannak ellátva. A zacskókat és szatyrokat a zöldek négy különböző élelmiszerlánc, az ALDI, az Auchan, a SPAR, valamint a Tesco üzleteiből szerezték be.

A két szervezet által vizsgált CBA, COOP, Lidl, PENNY és Reál üzletekben csak hagyományos műanyag tasakok, vagy vegyesen papírból és műanyagból készült zacskók álltak a vásárlók rendelkezésére, lebomló zacskók nem. 

Másfél hónappal a kísérlet kezdete után azt tapasztaltuk, hogy ennyi idő alatt az otthoni komposztálásra alkalmasnak jelölt zacskók döntő része nem bomlott le, a lebomlási folyamat viszont egyértelműen megkezdődött. A vastagabb zacskón még kivehető maradt a vonalkód, a logó, de már az is foszladozott, könnyen szakadt – mondta el Szabó György, a Humusz Szövetség nulla hulladék programjának vezetője. 

A zacskók között jelentős különbséget lehetett tapasztalni.

Míg az ALDI vékonyfalú zacskója teljesen eltűnt, addig az Auchan és SPAR hasonló tasakjaiból kis foszlányok maradtak. Ugyanakkor a Tesco vékony zacskójából egy jelentősebb darab még láthatóan nem bomlott le, a SPAR vastagabb otthoni komposztálásra javasolt zacskója pedig szétfoszladozott ugyan, de viszonylag ép maradt.

Egyébként a Tescoban kapható a biológiailag lebomló biózacskóról azt írja a vállalat, hogy egy éven belül bomlik le. A projekt indulásához képest 3, 6, illetve 12 hónap után fogják újra megvizsgálni, mi történik a zacskókkal a komposztálóban. 

2021-ben lépett életbe hazánkban az a rendelet, amely részben tiltja, illetve jelentősen megadóztatja a műanyag zacskók forgalmazását. A rendelet kiterjed a lebomló zacskókra is, ám azokra körülbelül negyedakkora környezetvédelmi termékdíjat határoztak meg, mint a hagyományos, műanyagból készült alternatívákra.

A Greenpeace szerint valódi megoldást a műanyagkrízisre és a hulladékáradat megfékezésére az eldobható zacskók kivonása, valamint minden más egyszer használatos csomagolóanyag radikális csökkentése jelentené. Ehhez pedig mind a gyártóknak, mind pedig a forgalmazóknak arra kell törekedniük, hogy minél szélesebb körben elterjedjenek a csomagolásmentes, újratölthető és újrahasználható rendszerek. 

 (Kiemelt képünkön: Greenpeace-kísérlet a bevásárlózacskók lebomlásáról. Fotó: Járdán Bence - Greenpeace)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.