Jordán Adélt elönti a szemét

Kifakadt a színésznő: „Több a szemét, mint maga az étel!”

2023. június 22., 11:57

Szerző:

Jordán Adél vászontáskájából sorra kerülnek elő a műanyagba csomagolt termékek. Szinte minden bevásárlással magunkkal cipelünk egy adag hulladékot is, amit sok esetben még újra sem tudnak hasznosítani. Ahogy a színésznő egyesével kibontogatja a termékeket, úgy növekszik mellette az asztalon a szemétkupac, amelyet a Greenpeace visszajuttat majd azokhoz az üzletláncokhoz, ahonnan az egyes csomagolóanyagok származnak.

Több a szemét, mint maga az étel. Ezt tapasztalom, amikor hazatérek egy-egy bevásárlásból. Mi értelme van például annak, hogy a répát, a gyömbért vagy az almát lefóliázott habtálcára teszik? A sok felesleges műanyag csomagolással rengeteget ártunk a Földnek és ez az élelmiszerüzletek felelőssége is.” – mondta Jordán Adél a filmforgatás után.

Az egyszer használatos csomagolóanyagok műanyagba fojtják a Földet és ebben jelentős az élelmiszerüzletek felelőssége. Az egy használat után szemétbe kerülő zacskóknak, dobozoknak, fóliáknak ugyanis csak a töredéke hasznosul: az eddig legyártott műanyagoknak mindössze 9 százalékát hasznosította újra az emberiség, a maradék 91 százalék jobb esetben szeméttelepen, szemétégetőben, rosszabb esetben pedig a természetben végezte. 

A Greenpeace 2022-ben indította el magyarországi kampányát azért, hogy az élelmiszer-üzletláncok radikálisan csökkentsék az egyszer használatos csomagolóanyagok használatát. A zöld szervezet az ALDI, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a PENNY, a Reál, a SPAR és a Tesco felmérésével egy átfogó jelentést készített arról, hogy a hazánkban jelenlévő legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi láncok mennyi egyszer használatos csomagolóanyaggal terhelik a környezetet. A kapott eredmények alapján kialakult egy rangsor a felmért üzletláncok között, ezt itt lehet megtekinteni

A felméréssel egyidőben a Greenpeace petíciót is indított, mellyel a szervezet többek között azt kívánja elérni, hogy a hazai üzletláncok 2027-ig csökkentsék felére az eldobható műanyag csomagolóanyagok használatát. A szervezet továbbá azért is küzd, hogy a megjelölt céldátumig az italcsomagolások 80 százaléka legyen újratölthető.

(Kiemelt képünkön: Jordán Adél csomagolja ki az élelmiszereket. Forrás: Greenpeace videó képernyőfelvétel.)

Van, akinek a tenger hullámai hozzák el a kikapcsolódást, másoknak egy meditáció, és vannak olyanok is, akik aktívan élik a szabadidejüket. Az aktív élet nem csak a fiatalok öröme, egy könnyű túra átmozgatja az idősebb generáció tagjait is. Nem kell hozzá sok, csak egy szalmakalap, egy hátizsák és az elhatározás. Túrázzanak velem!