Egy expedíción leírták már 185 éve, de azóta se találták, pedig az orrunk előtt volt

Elveszett fajra bukkantak egy városban. 

2023. szeptember 22., 18:40

Szerző:

Elveszett fajként tartották számon a magyalfélékhez tartozó fafaj négy példányára bukkantak Brazíliában Leonardo diCaprio környezetvédői. Az Ilex sapiiformis 8-12 méter magasra is megnőhet – számol be a hvg.

A felfedezés a Re:wild környezetvédelmi szervezethez köthető, amelynek társalapítója Leonardo di Caprio hollywoodi filmsztár. A fára Pernambuco állam fővárosában, Igarassuban egy kis folyó partján bukkant egy expedíció, amely hat napot töltött a térségben kutatással. 

Először George Gardner skót biológus vette lajstromba 1838-ban – azóta nem volt megerősített felbukkanása a növénynek március 22-ig. Egyike azoknak az elveszettnek hitt fafajoknak, amelynek keresésére és megmentésére 2017-ben indult program. Az Ilex sapiiformis a 25 legkeresettebb faj toplistára is felkerült. 

„Hihetetlen, hogy az Ilex de Pernambucót egy olyan nagyvárosi övezetben találták meg, amelyben 6 millióan élnek” – mondta Christina Biggs, a Re:wild elveszett fajok osztályának munkatársa. A szervezet reményeik szerint programot indít a fafaj szaporítására.

(Kiemelt képünkön az elveszettnek hitt fa. Fotó: Re:Wild Facebook oldala.)

 

 

Bél-kő fehér mészkősivataga olyan, mintha az ember a Csillagok háborújának Tatooine nevű bolygóján járna. A helyi űrkikötő a Vörösbarát söröző, ahol bitang erős a kávé és a Szomjas Csuka, ahol a túra végén a Lak-völgyi-tó partján akár meg is vacsorázhatunk. Az egyedülálló túra közben elmerülhetünk a történelemben és a természetben is, tartsanak velünk!

Bár tegnap záporok, zivatarok söpörtek végig az országon, hazánk háromnegyedét súlyos vagy nagyfokú aszály sújtja, amely a hazai folyók mellett a nagytavakat is megviseli. Extrém magas hőmérsékletű a Balaton és a Velencei-tó, míg a vízszintjük kritikusan alacsony.