Hamarosan valódi invázió alá vehetnek minket a darazsak

A kánikula miatt a szokásosnál két héttel korábban kelnek ki a darazsak, amit mindenki érezni fog.

2024. augusztus 26., 15:51

Szerző:

A rovarirtással foglalkozó cégek szerint tudatosabban kellene védekezniük az ingatlantulajdonosoknak a darazsak és a fészkeik kialakulása ellen – írja cikkében a Dívány. A lap szerint egy többszintes, emberfej méretű fészek ugyanis nem két nap és nem is néhány hét alatt készül el, tény azonban, hogy idén a szokásosnál előbb kezdődik a darázsszezon.

„Két héttel előrébb vagyunk, ahogy ez jellemző a mezőgazdaságra is. A darazsak előbb rakják le a petéket, és előbb is kelnek ki, a kánikula és az aszály az ő malmukra hajtotta a vizet”

– mondta a lapnak Horváth Tünde, az Uniszolg ügyvezetője, aki szerint gyakran az éghajlatváltozással megjelenő fajok okoznak riadalmat.

Ludányi-Cene Anett, az ALK Kártevőirtó Kft. ügyvezetője hozzátette: nagyobbak a fészkek is, hétszintes, focilabda méretűvel is találkoztak a siófoki cég munkatársai. A rovarirtókat ugyanis gyakran már csak akkor hívják, ha a fészektől átázik a plafon vagy beszakad a mennyezet. Pedig meg lehetne előzni a nagyobb bajt, ha nem hagyunk vízforrást fedetlenül az udvarban, vagy ha a csatornák megfelelő tisztításáról gondoskodunk a családi házaknál. Tavasszal pedig érdemes rovarcsapdát kihelyezni, azzal össze lehet szedni az anyákat már fészeképítés közben, így nem lesz darázsfészek sem.

A Dívány megszólaltatta a kaposvári Lévai Szabolcsot is, aki nagy egyedszámokra számít, akár több tízezer darázsra is egy-egy fészek esetében. Az irtás azonban mégsem mindig megengedett, több darázsfaj ugyanis védett, így komoly bírságot, sőt, akár börtönbüntetést is kaphat, aki ezt nem veszi figyelembe. A védett darazsak zömmel – legyenek bármily félelmetesek is –, emberekre és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ezek a darazsak bukkannak fel leggyakrabban

Az emberek számára a darázs azért minősülhet kártevőnek, mert mikrobiológiailag az egyik legszennyezettebb élelmiszer-látogató – írtuk egy korábbi cikkünkben. Mindenevő lévén rászáll bármilyen szerves eredetű hulladékra, állati és emberi végtermékre, dögökre. Emellett pedig agresszívan védelmezi a fészkét.

Magyarországon leggyakrabban öt darázsfajjal találkozhatunk: a lódarázssal (Vespa crabo), a német darázzsal (Vespula germanica), a kecskedarázzsal (Vespula vulgaris), a padlásdarázzsal (Polistes nimpha) és a déli papírdarázzsal (Polistes dominula).

Ezek közül a Polistes fajok kifejezetten békések, a Vespula fajok sokkal temperamentumosabbak, agresszívek és ingerlékenyek. A hazai darázsfajok közül a lódarázs a legveszélyesebb, mérete is tekintélyes, jóval nagyobb a többi fajhoz képest. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Biosphoto via AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.