Hamarosan tömegesen elhagyják Magyarországot a gólyák

A népi megfigyelések szerint leginkább Szent István napján szoktak útnak indulni a gólyák délre. Ezt kisebb-nagyobb eltéréssel, de minden évben betartják.

2023. augusztus 16., 16:07

Szerző:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület korábbi írásaiból kiderül, hogy a gólyák általában augusztusban szoktak csapatokba verődve gyülekezni, táplálkozni, hogy aztán együtt átrepüljenek Afrikába. Először a Földközi-tenger partvidéke mentén vonulnak a Boszporusz fölött, aztán a Szuezi-csatorna környékén kelnek át Földünk harmadik legnagyobb kontinensére.

A több ezer kilométeres utat főként a téli táplálék hiánya kényszeríti ki – írja az idokep.hu.

Aggodalomra ad okot, hogy az emberi tevékenységek, mint az erdőirtás, a mocsarak lecsapolása és az elektromos vezetékek növekvő száma sajnos veszélyezteti a gólyákat.

Az viszont biztató eredmény, hogy a természetvédelmi szervezetek és a helyi közösségek egyre inkább összefognak a madarak megóvása érdekében, biztosítva számukra a megfelelő költő- és táplálkozási területeket.

(Kiemelt kép: gólya a Somogy megyei Iharosberényben 2021. március 21-én. MTI/Varga György)

 

 

 

 

Május 22-e minden évben a Nemzetközi Biodiverzitás Napja, amely az élővilág sokféleségére, vagyis a biodiverzitásra és az azt fenyegető veszélyekre irányítja a figyelmet. 1992-ben ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény végleges szövegét az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján.