Zágrábban már a robottaxinál tartanak

A horvátok verhetik be az első szöget a taxis szakma koporsójába.

2021. augusztus 15., 15:47

Szerző:

Zágráb lehet az első város a világon, ahol ötös szintű - vagyis emberi beavatkozás nélküli - robot taxik állhatnak forgalomba. A fejlesztő Rimac (városi mobilitási ökoszisztéma) szerint 2024-ben startolhat a rendszer – írta a Napi.hu. A projekt 450 millió euróból épül fel; a teljes flotta 700 taxiból állhat majd, és a helyi tömegközlekedéssel integráltan fog működni – írja a villanyautosok.hu.

A cég a legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor kiderült, hogy egyesül a Bugattival. Utóbbi több mint két évtized után hagyja el a Volkswagen konszernt. A közös vállalatban a Rimac 55 százalékos, a Porsche 45 százalékos részesedéssel rendelkezik majd. 

 

(Kiemelt kép: President of the European Commission Ursula von der Leyen (L) talks to the owner of Rimac automobili during a visit of the company, producing the fastest electric car in the world, Concept Two, in Sveta Nedelja, near Zagreb, on July 8, 2021. DENIS LOVROVIC / AFP) 

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.