Újabb járvány bukkanhat fel Európában, a szúnyogok fogják terjeszteni

A dangue-láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, mégis évente húszezer ember halálát okozza.

2023. október 6., 12:02

Szerző:

A dangue-lázat (ejtsd: dengi-láz) az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett dengue-vírus okozza és hosszú ideje jelen van Ázsiában és Dél-Amerikában is, évente mintegy 20 ezer ember hal bele. 2000 óta a halálozások száma globálisan nyolcszorosára nőtt a klímaváltozás, valamint az urbanizáció és elvándorlás hatásai miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye  szerint a dengue-láz már ebben az évtizedben tovább terjedhet az Egyesült Államok és Európa déli részei felé, és Afrika további területein is megjelenhet – írja a 24.hu.

Jeremy Farrar, a WHO fertőzőbetegség-szakértője hangsúlyozta, hogy fel kell készíteni az országokat arra, hogy meg tudjanak küzdeni a betegség terjedésével számos nagyvárosban.

Farrar előrejelzése szerint a dengue-láz az eddigi helyszínekről tovább terjedhet, és az Egyesült Államok, Európa és Afrika egyes területein is járványt okozhat, amire a helyi kórházaknak fel kell készülniük.

Mint megjegyezte, ezeken a területeken korlátozott számban már előfordultak dengue-lázas esetek.

Bár sok megbetegedést nem jegyeznek fel, 2022-ben 4,2 millió esetet regisztráltak világszerte, és az egészségügyi szakértők már figyelmeztettek, hogy idén a betegség csaknem rekordszintű terjedése várható. A jelenleg Bangladesben zajló járványnak már több mint ezer halálos áldozata van.

A dengue-láz sok fertőzöttnél nem okoz tüneteket, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány estet jelentenek. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik a láz, izomgörcs és ízületi fájdalom, a súlyos eseteknek csak egy százaléka vezet halálozáshoz.

Bár van ellene védőoltás, nincs speciális kezelési módja. A WHO azokban a térségekben, ahol a dengue-láz komoly közegészségügyi kockázatot jelent, a 6-16 éves gyermekek beoltását ajánlja. A javasolt vakcinát tavaly decemberben az Európai Unióban is engedélyezték, de az Egyesült Államokban még folynak a bevezetésével kapcsolatos tárgyalások.

(Kiemelt kép: Soumyabrata Roy / NurPhoto / AFP)