Visszatértek a bölények Angliába

Most először vadon is élnek Angliában európai bölények, amelyeknek legközelebbi, a szigetországban is honos rokonai, a sztyeppei bölények évezredekkel ezelőtt kihaltak.

2022. július 18., 21:25

Szerző:

Hétfőn egy felnőtt és két fiatal nőstényt engedtek szabadon egy erdős vidéken Kent grófságban, Canterbury város közelében. Néhány hónapon belül egy hím is csatlakozik hozzájuk, és a remények szerint a csoport szaporodásnak indul, kedvező ökológiai változásokat elindítva élőhelyén. 

A felnőtt nőstény korábban Íroroszágban és a skóciai felföldön élt karámban.

A bikát Németországból várják, érkezését a brexit okozta bürokratikus akadályok késleltetik. 

A csorda egyelőre 55 hektáron, később 200 hektáron belül mozoghat szabadon. A Wildwood Trust által kialakított rezervátumban 20 példánynak van élettér a legnagyobb szárazföldi emlősből. 

Az alapítvány munkatársai szerint a bölények a maguk természetesen módján tartják majd rendben az erdős térséget, helyreállítva az ökológiai rendszert és életteret teremtve újabb fajoknak is. 

A Wildwood Trust és a Kent Wildlife Fund olyan ritka állatokat is újra meg akar honosítani a kijelölt területen, mint az exmoor néven ismert ősi brit pónifajta, a hosszúszarvú marha vagy a vaddisznók és házisertések keresztezésével életre keltett vaskori disznó. 

Az alapítványok hosszabb távon szerte az Egyesült Királyságban szeretnék elterjeszteni az ősi fajokat. 

A főleg magánadományokból és a lottó hasznából finanszírozott projekt célja az, hogy segítsen a nagy-britanniai ökoszisztémának megküzdeni a klímaváltozás hatásaival és segítsen megállítani az élővilág sokszínűségének hanyatlását.

(Kiemelt képünk: Egyhetes európai bölénybika-borjú (Bison bonasus) anyjával a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2020. május 18-án. Az európai bölény a természetben kipusztult, az utolsó egyedet 1919. február 21-én egy vadorzó ölte meg Lengyelországban, a bialowiezai őserdőben. Az állatkertekben összesen 56 bölény maradt, és az összefogásuk eredményeként elkezdődött a bölények szaporítása és folyamatos visszatelepítése. Az Európai Fajmegőrzési Program keretében Nyíregyházán öt egyedet tartanak Európa legnagyobb testű szárazföldi emlőséből. MTI/Balázs Attila)