Világszenzáció: zöld teából készít bort egy kutató

Frédéric Pottecher egy új étrend-kiegészítőt próbált kifejleszteni zöld teából a New Orleans közelében lévő laboratóriumában. Amikor a zöld tea fermentálódni, erjedni kezdett, a kutatónak támadt egy ötlete: bort fog készíteni a teából.

2011. szeptember 13., 11:45

"A tea a borhoz nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik - mondta Pottecher. - Tartalmaz tanninokat és polifenolokat, és ha valaki cukrot és élesztőt tesz hozzá, a fermentáció megindul".

Közben azonban a 48 éves vállalkozó, aki már húsz év óta különböző táplálék-kiegészítők fejlesztésével foglalkozik, öt különböző fajta a teabor" állított elő. Alapként egy Kínából származó zöld teafajta szolgál, amelyet biológiai módszerekkel termelnek, az ízeket pedig más növények, például a sáfrány, a hibiszkusz és áfonya keveréke adja, mondta Pottecher - írja a

vilagtudomany.hu.

Alig három hónap már eladtak több ezer palackot a 13,5 maligán fokos teaborból. A cél az idén a 40.000 palack." Középtávon a francia már messzebbre tekint: "több százezer palack teabort", akar eladni Hong Kong-ban és Kínában valamint Japánban.

Egy magyar blogger nemrég összehasonlította a tea és a bor fogyasztását, és a kettő között meglepő hasonlóságokra bukkant: a teának és a bornak egyaránt mély kulturális gyökerei vannak. Egyik is, másik is nagy ókori civilizáció kedvenc itala volt: a tea Kínáé, a bor a judeo-keresztény mediterráneumé. Háromezer év alatt szertartások szövevényes hálózata alakult ki mindkettő körül.

Európában a bor vallási jelentőségre tett szert, amikor bekerült a keresztény liturgiába. A japán teaszertartás a maga szabályozott gesztus-rendszerével egyszerre esztétikai és vallási jelenség (a borfogyasztáshoz hasonlóan). A tea Ázsiában fizetési eszközként is szolgált, a szőlő és a bor pedig számos európai régió számára a jólét alapjává vált (Burgundia, Bordeaux, Champagne, Porto, Jerez).