Videó az Aggtelek környékén kószáló farkasról

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság egy fiatal nőstényfarkasról. A felvételt néhány hete rögzítette az ANPI egyik kameracsapdája.

2015. augusztus 24., 18:25

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park nagyragadozó kutatója így nyilatkozott:

„A kamera ezen a területen már többször rögzített farkas felvételeket, így tudjuk, hogy más egyedek szintén megfordulnak itt. A

most lencsevégre kerültfiatal nőstény példánytól DNS mintát is sikerült szereznünk, így a további kutatómunka számára már beazonosítható példányról van szó – ezért is adtunk neki nevet. Zselykének neveztük el – mivel egy patak partján találtuk meg a nyomait elsőként – és az ősi magyar női név jelentése éppen ez.”

A kameracsapdák fotóinak és filmfelvételeinek segítségével, illetve a DNS minták azonosításával nyomon követhetővé válnak a hazánkban élő farkasok, képet alkothatunk a falkák összetételéről és a rokonsági viszonyokról is. Ez nemcsak információval segíti a kutatómunkát, hanem az illegális kilövések elleni harcban is segítséget jelent, mert így visszakövethetővé, beazonosíthatóvá válnak az elejtett példányok. Magyarországon a farkas kilövése bűncselekmény, amiért akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható.

A kamerákat a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közötti kutatói együttműködés keretein belül helyezték ki.