Unalomból épülő világok: egy érzés, amely nem mindig terméketlen

Azt gondolnánk, hogy az unalomnál unalmasabb és terméketlenebb érzés nem létezik, azonban lehet, hogy az unalom mégis jó valamire. A Calgary Egyetem professzora, Peter Toohey szerint semmi gond nincs azzal, ha valaki unatkozik.

2011. szeptember 16., 06:38

„Valójában ez a kevéssé becsült érzelem inspirálta a legfontosabb eszméket és legkreatívabb művészeti alkotásokat az emberi történelemben. Az unalom érzése nagyon mélyen gyökerezik az emberiségben. Más érzelmekhez hasonlóan nagyon alkalmazkodó, és azért felelős, hogy cselekvésre ösztönözze az embereket.

Az undor megvédhet a mérgező ételek fogyasztásától, az uralom iránti vágy pedig a mérgező szociális helyzetektől. Ezek az első látásra tehát nem igazán pozitív érzések arra is késztethetnek minket, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyekkel használnak nekünk, előrébb visznek minket.

Az unalom segíthet saját magunk megismerésében is. Segíti a szemlélődést, az álmodozást, az introspektív viselkedést és az újdonságokra való törekvést. Andy Warhol híres volt arról, hogy szeretett unatkozni. Talán ez segített neki új ötletei létrehozásában. Persze az unalom is lehet veszélyes.

Ha nem vagyunk képesek felülkerekedni rajta, könnyen átcsaphat dühbe vagy depresszióba. Ezt láthatjuk a fogságban tartott állatok és egyes rabok esetében is. Az unalom korai vészjelző rendszerként működik olyan körülmények között, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek kedélyállapotunkra.