Ultrahang: fájdalommentes diagnózis

Ha a beteg orvoshoz fordul, az első, eszközzel készült vizsgálatok között nagy valószínűséggel ott lesz az ultrahang. Ez a vizsgálat nem igényel nagyobb előkészítést, a pácienst nem éri ionizáló sugár, nem kell gyógyszert, kontrasztanyagot bevennie. Nem utolsósorban nem jár fájdalommal. Az ultrahangos vizsgálatokat szükség esetén mozgás közben is el tudják végezni, bár bizonyos korlátai vannak: a csontokon keresztül nem lehetséges, azok elnyelik az ultrahangnyalábokat – mondta el a 168 Órának a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa, dr. Bodnár Györgyi Enikő radiológus.

2013. szeptember 18., 11:17

Az ultrahangos vizsgálatot az orvosi gyakorlat minden területén alkalmazzák, sokszor kiegészítve egyéb módszerekkel, mint például a röntgen, CT, MR, izotóp, angiográfia stb.

Ultrahanggal vizsgálni tudják a hasi szerveket, a női és férfi emlőt, a pajzsmirigyet, herét, az izmokat és ízületeket. Jól vizsgálhatók a nyaki és végtagi erek is.

Fontos terület az újszülöttek vizsgálata – itt különösen fontos, hogy az ultrahang nem ionizáló, nem fájdalmas, nem terheli meg a szervezetet. Ma már a csípőízületeket is röntgen helyett ezzel a módszerrel vizsgálják, de a koponya- és hasi vizsgálat is jól végezhető a kisbabákon.

A hasi ultrahang során fontos a beteg előkészítése, mert a gázos, telt gyomor és belek egyes szervek vizsgálatát megnehezítik, vagy lehetetlenné teszik. Például a bélgázok elnyelik, a mögöttük lévő szervek nem láthatóak, vagy az epehólyag étkezés során összehúzódik, kiürül, ilyenkor nem látható a tartalma, hogy van-e benne kő, vagy a falán van-e valamilyen kóros elváltozás. Ugyanezen okokból a húgyhólyag is csak telt állapotban látható jól.

Ezért fontos, hogy a páciens betartsa az orvosok által előírtakat: ultrahang előtt 6 órával ne egyen, ne igyon kávét vagy teát, vagy szénsavas, cukros italt, csak tiszta vizet, azt is legfeljebb két órával előtte. A telt húgyhólyag is fontos, ezért vizsgálat előtt 1-2 órával már ne menjen a mosdóba.

A máj vizsgálata során a szakemberek látják annak nagyságát, szerkezetét, azt, hogy van-e zsíros elfajulás, gyulladás, zsugorodás. A májban lehetnek különböző jóindulatú elváltozások is, de pontos meghatározásukhoz további vizsgálatok szükségesek – magyarázza az orvosnő.

Az epehólyag és az epeutak köves vagy gyulladásos betegségei ultrahanggal jól kimutathatóak.

A hasnyálmirigy nehezen vizsgálható szerv, mert a belek és a gyomor mögött van, ezért csak megfelelő, gondos előkészületek után végzik el.

A lép vizsgálata az egyes gyulladásos, fertőzéses vagy vérképzőszervi megbetegedéseknél fontos, de például baleset során fontos a sérülés kizárása.

A veséknél ezzel a módszerrel követ, tágulatot, fejlődési rendellenességet vagy gyulladást tudnak kimutatni. Panaszmentes pácienseknél is előfordulhat vesedaganat, ezért ajánlott 1-2 évente elvégeztetni a vizsgálatot.

A gyomor és a belek belső részének, nyálkahártyájának vizsgálatára az ultrahang nem alkalmas, azonban a bélfalat jelentősen megvastagító gyulladás vagy daganat már láthatóvá válik. Azt is érzékelik a szakemberek, ha a belek kitágulnak, folyadékkal vagy levegővel kóros mértékben teltek, aminek oka lehet például egy bélelzáródás. Látható a belek között felgyűlt folyadék is, aminek okát viszont az ultrahang nem mindig tudja kideríteni.

A vakbélgyulladás igen sokféle tünetet okozhat, ennek megfelelően az ultrahangos kép is sokféle. Sokszor csak a tünetek jelentkezése után órákkal, esetleg egy nappal válik láthatóvá a gyulladt bél és az általa okozott elváltozások. Előfordulhat az is, hogy az ultrahang már akkor kimutatja a gyulladást, amikor egyéb vizsgálattal még nem biztos a diagnózis.

A kismedence vizsgálata során fontos a jól telt húgyhólyag, hiszen csak így érzékelhető annak falán, illetve a lumenében lévő gyulladásos vagy daganatos elváltozás. A hólyag körül férfiaknál a prosztata, nőknél a méh és a petefészek elváltozásai láthatók jól, ciszták, gyulladásos elváltozások, daganatok időben felfedezhetőek ezzel a módszerrel.

Bár az ultrahang nagyon széles körben használható, szövettani diagnózist ezzel a módszerrel nem lehet adni.

(A téma egyéb aspektusaira jövő heti írásunkban visszatérünk.)