Új faj Magyarországon

Magyarországon jelenleg gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem képvisel a kaukázusi medvetalp, fontos viszont megakadályozni, hogy elterjedjen – mondta a Magyar Allergiaszövetség elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére.

2014. június 27., 11:07

Nékám Kristóf elmondta, hogy az országban az idén egyetlen helyen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gergelyiugornyán találtak medvetalpat, és már azt a kétszáz négyzetméteres területet is mentesítették. Jelenleg tehát a lakosságra semmilyen veszélyt nem képvisel ez a növény, de tudva, hogy már megjelent az országban, a szakemberek felkészülhetnek a megelőzés feladatára.

Meg kell akadályozni, hogy elszaporodjon ez a gyorsan terjedő faj, amely – amellett, hogy veszélyes az emberre – őshonos növényeket szoríthatna ki – ismertette. A növényvédelmi szakma éberségén kívül arra is szükség van, hogy a kaukázusi medvetalp bekerüljön az orvosi köztudatba – tette hozzá a szövetség elnöke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal gyombiológiai mérnök szakértője, Novák Róbert az MTI-nek kedden elmondta: a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp Magyarországon csak néhány helyen fordul elő, de gyors szaporodásra képes. A kaukázusi medvetalp és a hozzá nagyon hasonló Sosnowsky-medvetalp azért veszélyes, mert nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat.

Ezek a vegyületek már a növény megérintése esetén is sérülést okoznak, az adott területen erősen fényérzékennyé válik a bőr. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.