Tisztelt Szerkesztőség!

2012. január 4., 12:12

Magyarként külföldiek előtt utoljára akkor szégyelltem magam, amikor nyugat-európai kiküldetésből vonaton hazatérve a hegyeshalmi beléptetéskor a határőr felállította az utasokat, hogy megnézze: nincs-e elrejtve valaki az ülések alatt. Hosszú éveken át nem volt okom szégyenkezésre. Most bőven van – „hála” Orbán Viktornak és kormányának.

Egyre inkább neofasiszta vonásokat eláruló politikája (a jelző nem a Führer, hanem a Duce ténykedésére utal) során ő és famulusai is elkövetik a diktátoroknál gyakran észlelhető hibát: hülyének nézik az embereket. Az, amit Orbán és általa testrészének nyilvánított gazdasági minisztere („Matolcsy a jobbkezem”) az elmúlt hetekben az IMF-fel kapcsolatban mondtak és tettek, súlyosan kompromittálja hazánkat. Egyik hazugság követi a másikat. Nem részletezem – elég olvasni Orbánnak és jobbkezének a magyarázatait az euró ügyében történt szavazásról, majd még a helyszínen történt visszavonásáról. Az pedig, amit Lázár János az IMF-delegációnak a Magyar Nemzeti Bank tervezett átalakítása elleni tiltakozása okán történt visszahívásáról pár napja mondott (az természetes, hogy mindenki otthon akar lenni karácsonykor), magas fokú cinizmusról tesz tanúságot.

Ezek a dolgok és megnyilatkozások nem egy vasúti fülkében történtek valamikor a nyolcvanas években, hanem a Magyar (még) Köztársaságban 2011 végén. Én bizony szégyellem, hogy ilyen kormánya van hazámnak.

Del Medico Imre
Budapest