Tiltakozás: ki akarják lőni az őzek és a szarvasok felét

Az őzek és a szarvasok sorsa aggasztja az olasz állatvédőket: az észak-olaszországi Veneto tartományban ugyanis a becsült állomány csaknem felének, 1200 egyednek a kilövését rendelték el.

2013. július 11., 09:47

A Treviso, Belluno és Pordenone városa közötti területeken készülnek végrehajtani a már 2011-ben elhatározott tervet. A cél a vadlétszám csökkentése, az állatok száma ugyanis évente 35 százalékkal nő.

A természetvédők tiltakozása miatt halasztották el eddig a terv végrehajtását. Most már azonban nem szabad több időt elfecsérelni – hangoztatják a régió hatóságai. Egyre több panasszal élnek ugyanis a földművelők, akiknek földjén károkat okoznak e vadon élő állatok.

„Erőteljesen növekszik az egyedek száma. Néhány éven belül ezek az állatok az egész erdőt tönkreteszik, megbetegszenek és éhen halnak” – mondta az olasz sajtó értesülései szerint a régió egyik szóvivője.

A tervszerű kilövések heves tiltakozást váltottak ki a környezetvédők körében. A Természetvédelmi Világalap (WWF) elfogadhatatlannak minősítette a hatóságok tervét – írja az MTI.

A bellunói hatóságok viszont nem értik a tiltakozások okát, hiszen – mint érvelnek – az őzek és szarvasok tervszerű tizedelése egész Európában ismert eljárás. Véleményük szerint a vadak nagy károkat okozhatnak a mezőgazdaságnak, ráadásul számos súlyos közlekedési baleset okozói is.