Szenzációs magyar siker a világűrben

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával dolgozta ki a FOCUS projektet a miskolci Admatis Kft. A FOCUS kísérlet célja a fémhabok gyártási technológiájának tökéletesítése.

2010. február 24., 08:07

A Nemzetközi Űrállomás Columbus moduljában 2010. február 7-én magyar idő szerint vasárnap reggel 7 és 11 óra között sikeresen lezajlott a magyar Admatis Kft. FOCUS nevű anyagtudományi űrkísérlete. A kísérletet Jeffrey Williams amerikai űrhajós végezte el. A kísérlet során hab keletkezését és stabilitását vizsgálták. A többéves munkával kifejlesztett kísérleti berendezés kifogástalanul működött. A három habgenerátor kaszkádszerű működtetésével létrejövő habcellák szerkezetét, mozgását továbbá a hab mennyiségét nagyfelbontású kamerával rögzítették – írta a

VG Online.

A kísérlet fő célja annak a megállapítása, hogy a habgenerátor paramétereitől mennyire függ az ún. gravitációs effektus. Ezért a mikrogravitációs képsor mellé oda kell tenni a földi referenciakísérlet képsorát, e két képsor különbsége lesz a gravitációs effektus. Az eredmények értékelése hónapokat vesz majd igénybe. Az eredmények közvetlenül beépülhetnek az Admatis Kft. habgenerátor tervezési, illetve fejlesztési munkájába.