Különös háromfarkú gyíkra bukkantak Szegeden

A szakemberek szerint a kétfarkú gyíkok egész gyakoriak, a háromfarkúak már jóval ritkábban.

2023. május 5., 15:03

Szerző:

A ritka, háromfarkú fürge gyíkot Kéri Gyula állatbarát fotózta Szegeden és osztotta meg egy hüllőkre és kétéltűkre szakosodott Facebook-csoportban. 

„llyen villás elágazások akkor fordulnak elő, amikor az eredeti farok nem szakad le teljesen, de a regeneráció beindul, és kinő egy újabb. Ennél a gyíknál ez valószínűleg kétszer fordult elő. A fürge gyíkok ilyenkor párzanak, de nem jellemző, hogy a párzási harcok miatt dobnák el a farkukat, sokkal inkább ragadozók elleni támadások miatt. Madarak, rézsiklók, és sajnos gyakran a házi macskák és a kisemlősök is megtámadják őket”

 – mondta el Wenner Bálint biológiushallgató a Sokszínű Vidéknek.

A farok nélküli egyedek általában nehezebben találnak párt. Ha ez fordítva is igaz, a fotón szereplő példány igen magas szociális státusszal rendelkezik.

A fürge gyík Magyarországon védett, természetvédelmi értéke huszonötezer forint.

(Kiemelt képünk: Háromfarkú fürge gyík. Fotó: Kéri Gyula/Facebook.)

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.