Immunis lehet, aki még sosem kapta el a Covidot

A szakértők szerint azok tanulmányozása, akik még nem kapták el a Covidot, ugyanolyan kulcsfontosságúvá vált, mint azoké, akik már elkapták.

2022. március 31., 17:47

Szerző:

Az amerikai kormányzat adatai szerint az amerikaiak több mint fele talán még soha nem kapta el a Covidot, így a tudósok azon tűnődnek, hogy azok, akik elkerülték az új koronavírust, talán valóban immunisak a vírusra. Ez új nyomokat adhat a Covid elleni támadáshoz.

A világjárvány jelenlegi szakaszában az emberek immunitást nyerhetnek a vakcinák révén, egy korábbi fertőzéssel vagy a kettő kombinációjával. Arra is van bizonyíték, hogy ritka esetekben egyesek fertőzés vagy oltás nélkül is lehetnek Covid-immunok. 

A koronavírus gyakori mutációi és az a tény, hogy az immunitás idővel csökken, megnehezíti annak megállapítását, hogy hány ember immunis egy adott pillanatban. Vizsgálatok kimutatták például, hogy míg az omikron fertőzések némi védettséget biztosítanak a delta ellen, az omikron képes kijátszani a más változatokkal való korábbi fertőzésből és a védőoltásból származó antitesteket. A jelenlegi felügyeleti technikák valószínűleg jóval alulbecsülték az esetek számát, mivel egyre többen végeznek Covid-teszteket otthon, és nem jelentik az eredményeket.

A szakértők szerint az úgynevezett „szuper” immunitással rendelkező emberek, akik oltás nélkül is ellenállónak tűnnek a vírussal szemben, választ adhatnak arra a fontos kérdésre, hogy egyes emberek miért betegszenek meg annyira, míg mások nem. Ezeknek az eseteknek a vizsgálata segíthet a vírusmutációkra kevésbé érzékeny vakcinák és terápiás szerek kifejlesztésében is. A világjárvány elején Leo Swadling, a University College of London immunológusa azt kezdte el kutatni, miben különböznek azok a szerencsések, akik nem betegedtek meg.

„Különösen azok az emberek érdekeltek minket, akik ki vannak téve a vírusnak, de nagyon gyorsan kontrollálják azt, és még azelőtt eltávolítják a vírust, hogy az kimutatható szintre szaporodhatna, és antitestválaszt váltana ki”

– mondta Swadling.

Swadling londoni kollégáival együtt tavaly novemberben a Nature folyóiratban publikált egy tanulmányt, amelyben a világjárvány első hulláma alatt az Egyesült Királyságban dolgozó egészségügyi dolgozók egy csoportját értékelték. Bizonyítékot találtak arra, hogy a vírusnak kitett egészségügyi dolgozók egy része még a Covid-specifikus antitestek termelődése előtt képes volt megszabadulni a vírustól.

Kiderült, hogy ezeknél az embereknél más emberi koronavírusoknak, például a megfázáshoz hasonló tüneteket okozó vírusoknak való kitettség segített a szervezetüknek az új koronavírus elleni küzdelemben. Ennek oka, hogy a T-sejtek, a szervezet immunválaszának kritikus részei, képesek voltak felismerni és célba venni a korábbi szezonális koronavírusok genetikai elemeit, amelyek történetesen a SARS-CoV-2-ben is jelen voltak. Ez azt jelentette, hogy a szervezetük képes volt megtámadni az új vírust anélkül, hogy új, specifikus antitesteket termeltek volna.

(Kiemelt kép: Elektronmikroszkópos felvétel a SARS-CoV-2 vírusról, ami a Covid-19 fertőzést okozza. Fotó: Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet / AFP)