Sokan észre sem veszik, hogy szívrohamot kaptak

Amerikai kutatók szerint háromszoros esélye van a szívhalálra azoknak, akiknek korábban tünetmentes, csendes szívrohama volt. Az összes szívroham 45 százaléka szinte tünet nélkül zajlik le – állítja az Amerikai Szívszövetség (American Heart Association).

2016. május 19., 11:51

A nonprofit szervezet kardiológusai két évtizeden át vizsgáltak kilencezer embert – a témában ez volt eddig a legnagyobb felmérés.

Több férfi szenved csendes szívrohamot, mint nő, viszont a nők nagyobb százalékban halnak bele a következményeibe – derült ki a kutatásból.

A szervezet szerint az a fő gond, hogy a lezajlott szívrohamra nem derül fény addig, amíg valami más okból ki nem vizsgálják a pácienst – írja a

Híradó.hu. Pedig a kardiológusok szerint ezeket az eseteket is olyan komolyan kellene venni, mint a látványos szívrohamokét.

A kezelésekkel, életmódváltással sokak korai halálát lehetne

megelőzni, ha hamarabb fény derülne a lezajlott szívrohamra.

A csendes szívroham gyakran azért is marad felderítetlenül, mert tünetei emésztési zavarokra, gyomorproblémára, influenzára emlékeztetnek.

Ilyenek lehetnek a mellkas környékén érzett enyhe fájdalom, hányinger, fáradtság, gyomorégés, légszomj, esetleg kellemetlen érzés a nyak vagy az állkapocs táján.

Ezek a szívrohamok hegesedést okoznak a szívben, ami megváltoztatja a szövetek áramvezető képességét, ami szívritmuszavarhoz vezet.