Rejtélyes meghibásodások az űrben: az oroszok gyanakodnak

Az orosz űrügynökség vezetője szerint a közelmúlt orosz űrkudarcai mögött talán külföldi erők „aknamunkája” állhat.

2012. január 12., 11:30

Az AP hírügynökség beszámolója szerint Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz vezetője ezt az „elméletét” legutóbb január 10-én fejtette ki, amikor a szerencsétlenül járt Fobosz-Grunt űrszondával kapcsolatban kérdezték. Mint ismeretes, a november elején indított Fobosz-Grunt célja a Mars Phobos nevű holdjának vizsgálata lett volna. Az űreszköz azonban nem tudta elhagyni az alacsony Föld körüli pályát, az ehhez szükséges hajtóműindítások nem működtek. A szonda akár néhány napon belül beléphet a sűrű légkörbe és megsemmisül – írja az

Űrvilág portál.

Popovkin nem nevezett meg konkrét külföldi országot, ahonnan a szabotázst feltételezné, de nem nehéz kitalálni, hogy az Egyesült Államokra gondolhatott. Az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva a legfőbb orosz űrvezető – bár úgymond nem akart vádolni senkit – gyanúsnak találta, hogy több „megmagyarázatlan” hiba is történt mostanában orosz űreszközökkel, amikor azok a Föld olyan területei fölött keringtek, ahol kívül estek az oroszországi követőállomások látókörén.

A Roszkoszmosz szóvivője, Alekszej Kuznyecov kérdésre sem fejtette ki részletesen, hogy pontosan mire is vonatkozna Popovkin megjegyzése, miszerint a modern technológiák kiszolgáltatottá teszik a műholdakat a rossz szándékú (külföldi) zavaró beavatkozások számára. Miután nincs hidegháború, sőt elég kiterjedt az együttműködés a nemzetközi partnerek között – gondoljunk csak például a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésére, vagy az orosz Szojuz űrhajók használatára a személyzetcserékhez –, a gyanúsítgatás több mint furcsa. Szakértők szerint szomorú, hogy láthatólag tovább él az az orosz „hagyomány”, ami előszeretettel hibáztatja a külföldieket, ha valami nem sikerül...

A Fobosz-Grunt története csak egy abban a szerencsétlen sorozatban, amelyben az elmúlt év során számos űreszköz pályára állításával akadtak gondok Oroszországban. A szabotázs helyett a legtöbben inkább azzal magyarázzák a kudarcokat, hogy az orosz űrszektor mostanra válságos helyzetbe került: korszerűtlen berendezésekkel egyre idősödő szakembergárda dolgozik, baj van az utánpótlással, és a finanszírozással is.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.